На фото: затоплена вулиця в Єсеніку (Чеська Республіка). Джерело: Getty Images

Чи дійде циклон, який спричинив аномальні зливи в Європі, до України: прогноз синоптиків

Центральну Європу минулими вихідними накрив циклон "Борис" — рекордні опади викликали масштабні повені й руйнування у низці країн. Проте він уже втратив свою силу і не досягне території України.

Про це повідомила речниця "Українського гідрометеорологічного центру" Наталія Птуха під час брифінгу в Ukraine Media Center.

"До території України цей циклон вже не дійде. Його пік активності припав саме на вихідні, саме тоді по території Центральної Європи спостерігалися сильні опади. Подекуди їх кількість була дуже великою, в Австрії навіть по 400 мм випало, це взагалі рекордні значення певних регіонів, в Чехії до 500 мм за кілька днів — це дуже багато для цих регіонів", — пояснила вона.

Синоптик наголосила, що найактивніші процеси циклону були саме на вихідних. Наразі він вже відходить у південному напрямку до території Італії. Вона додала, що циклон вже втратив свою силу і Україні не загрожують рекордні опади.

Повені у Європі

Найгіршою ситуація є у Польщі, особливо на південному заході країни. З 16 вересня прем'єр-міністр Дональд Туск оголосив стан стихійного лиха щонайменше на 30 днів у частині Нижньосілезького, Опольського та Сілезького воєводств. Цей режим передбачає обмеження прав і свобод людей: заборону перебування у визначених місцях і примусову евакуацію. Зокрема, 16 вересня з міста Пачкув, поблизу якого через сильні опади прорвало греблю, було розпочато термінову евакуацію. 17 вересня влада Польщі розширила зону стихійного лиха на такі міста, як Любін, Дзержонюв, Свідниця, Ополе, Крапковиці, Бжег і Кендзежин-Козьле. 

Одним із найбільш вразливих міст на півдні Польщі є Вроцлав. Через інтенсивні зливи рівень води у річці стрімко зростає, тож існує чимала загроза підтоплення міста. 17 вересня там почнуть будувати укріплення.

Крім Польщі, постраждали й інші країни. Так, у Румунії повінь зруйнувала тисячі будинків і забрала життя щонайменше чотирьох людей. У Чехії через повені оголосили найвищий рівень загрози. Небезпека підтоплень загрожує кільком регіонам, зокрема Єсеніцькому та Опавському. 

В Австрії зафіксовані снігопади та сходження лавин. Після рекордної спеки у серпні зараз у деяких регіонах випадає до 20 сантиметрів опадів на день. У Тіролі зійшла лавина, коли в горах перебувала група з 30 туристів. Рятувальники готуються до можливих евакуацій у кількох муніципалітетах, а влада попереджала про складні погодні умови найближчими днями на території Нижньої Австрії.

У Словаччині та Угорщині очікують підвищення рівня річки Дунай через негоду. Пік повені може досягти восьми метрів.

Станом на 17 вересня число загиблих у результаті негоди в Європі досягло 16 осіб і продовжує зростати. Через масштабні повені у Польщі та Чехії оператори обох країн тимчасово скасували низку рейсів до України.

Нагадаємо, що Київ виступив з ініціативою допомогти у ліквідації наслідків повені у сусідніх країнах. Зокрема, український уряд надіслав Польщі й Чехії повідомлення про готовність відправити рятувальників, оснащених спеціальним обладнанням, для боротьби з повенями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.09.2024 14:45