Фото: росЗМІ

Чи досягнув своїх цілей Путін на саміті БРІКС у Казані: висновок ISW

Кремль намагається подати саміт БРІКС у Казані, Республіка Татарстан, як свідчення широкої міжнародної підтримки Росії, особливо для внутрішньої аудиторії. Проте російському диктатору Володимиру Путіну не вдалось досягнути своїх цілей за підсумками цього саміту.

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначають аналітики, російське опозиційне видання Meduza повідомило 24 жовтня, що керівництво адміністрації президента Росії для російських державних ЗМІ та пропагандистів виступила з інструкціями про те, як правильно опрацьовувати поточний саміт БРІКС у Казані. Як повідомляється, керівництво виокремлює три теми: президент Росії Володимир Путін є "неофіційним лідером світової більшості", західні еліти "панікують", і на Заході загалом переважає "тривога". 

Згідно з наявною інформацією, Кремль наказав ЗМІ повідомити, що саміт БРІКС "привернув увагу всього світу" і доводить, що "спроби ізолювати" Росію після повномасштабного вторгнення в Україну "провалилися". Meduza повідомила, що ЗМІ мають висвітлювати, як Путін встановлює "стратегічні зв'язки, які не обмежуються одним напрямом", на відміну від передбачуваних "швидкісних спілок" Заходу (НАТО цього року відзначило своє 75-річчя). 

Російські державні ЗМІ та пропагандисти нещодавно опублікували статті, які висвітлюють багато з цих тем, іноді навіть слово в слово, як написано в інструкції". Російське опозиційне видання Verstka повідомило 24 жовтня, що проросійські боти в російській соціальній мережі ВКонтакте залишили понад 10 тисяч коментарів за два дні про саміт БРІКС — як повідомляється, це одна з найбільших завдань кремлівських ботів останнім часом. Боти просували ідею про те, що Росія не перебуває в міжнародній ізоляції, що вплив БРІКС зростає, що антиросійські санкції зменшуються у важливості та що російські сили досягають успіхів в Україні. 

Російське інсайдерське джерело заявило 24 жовтня, що невказані джерела, пов'язані з Кремлем, заявили, що країни БРІКС в основному не підтримують позицію Росії щодо її війни в Україні, змушуючи Кремль відсунути цю тему на задній план, щоб досягти якогось "серйозного міжнародного об'єднання". Інсайдерське джерело заявило, що на численних зустрічах під час саміту обговорювалися китайські та бразильські мирні пропозиції, які сприяють Росії, але ці обговорення "зрештою ні до чого не привели". 

ISW оцінив 23 жовтня, що ухвалення Казанської декларації на другий день саміту БРІКС продемонструвало, що Росія поки не забезпечила собі міжнародну підтримку і не створила альтернативну структуру безпеки, яку бажає Кремль.

БРІКС — міждержавне об'єднання, створене у 2006 році. Російська Федерація з 1 січня обіймає посаду голови організації. Крім країни-агресорки, а також Бразилії, Індії, Китаю та ПАР, з початку 2024 року до БРІКС приєдналися Єгипет, Ефіопія, Іран, ОАЕ та Саудівська Аравія.

Нагадаємо, аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що під час саміту БРІКС кремлівський диктатор Володимир Путін, можливо, намагатиметься створити механізми для посилення своїх військових сил в Україні.

Раніше повідомлялось, що російський диктатор Володимир Путін на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС відзначився багатьма резонансними заявами про війну з Україною. Він, зокрема, заявив про "часткове оточення" української армії на Курщині, а також про готовність до переговорів з Україною з урахуванням "реалій на землі".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.10.2024 07:07