Фото: соцмережі

Чи готові до блекаутів оператори мобільного зв'язку: невтішний висновок комісії

Українські оператори мобільного зв'язку не готові до блекаутів. Такого висновку дійшла Нацкомісія під час позапланових перевірок.

Про це йдеться на сайті НКЕК.

Зазначається, що Нацкомісія виявила порушення у компаніях: "Київстар" у Київській, Одеській, Львівській та Вінницькій областях; Vodafone Україна — у Київській, Одеській, Львівській та Дніпропетровській областях; lifecell — у Київській, Одеській, Львівській та Рівненській областях.

У рішенні регулятора йдеться про те, що всі оператори мають забезпечити автономність та безперервність надання послуг абонентам протягом трьох діб, щоб не повторилась ситуація 2022 року.

"Всі мобільні компанії повинні бути забезпечені достатньою кількістю електрогенераторів, паливно-мастильних матеріалів, автономних джерел живлення. Також оператори повинні бути готові оперативно реагувати на втрати резервів і замінювати генератори, що вийшли з ладу", — йдеться у висновку.

У комісії наголосили, що до процесу забезпечення безперервним зв’язком критичних об’єктів у кожній з областей активно залучено обласні військові адміністрації, районні адміністрації та органи місцевого самоврядування в частині сприяння забезпечення пально-мастильними матеріалами, розв'язання питань їх доставлення та тимчасового зберігання, а також охорони пересувних генераторних установок на об’єктах електронних комунікацій до відновлення штатного електроживлення.

Нагадаємо, раніше речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат попередив, що енергетична інфраструктура України може знову бути у небезпеці. Армія Російської Федерації не відмовиться від намірів завдавати ударів по цих об'єктах. Військовий наголосив, що восени окупанти знову можуть почати системно обстрілювати енергетичну інфраструктуру України.

Раніше повідомлялось, що Київ має 15 сценаріїв на випадок зимового блекауту. У столиці запланували тренування щодо стійкості системи життєзабезпечення міста під час надзвичайної ситуації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 10.10.2023 10:41