Фото: Офіс президента України

Чи готує влада зміни щодо мобілізації в Україні: заява Данілова

Попри заклик військового командування до президента України дозволити мобілізовувати більше людей на війну, змін до мобілізації не відбудеться. Водночас не виключено, що додатковий призов може відбутися, але відповідно до затверджених 24 лютого 2022 року норм.

Про це повідомив секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов, інформує "Українське Радіо".

"Змін до мобілізації не треба очікувати. Наша мобілізація почалася 24 лютого 2022 року. В перший день початку військової агресії були прийняті всі відповідні рішення Верховним Головнокомандувачем Збройних сил України, було проведено засідання РНБО, потім Верховна Рада проголосувала всі відповідні нормативно-правові акти, зокрема, що стосуються мобілізації", — сказав він.

Данілов стверджує, що в Україні жодного дня мобілізація не припинялася.

"Але вона відбувається з урахуванням необхідності хлопців і дівчат, яких треба призвати для виконання тих чи інших завдань, ми спокійно робимо цю справу. Вже відпрацьовано не перший етап мобілізації, ґвалту не треба підіймати, тому що все йде за планом, який на сьогодні є", — пояснив він.

Секретар РНБО припустив, що додатковий призов може відбутися.

"Так, військові звертаються, і буде, скоріше за все, додатковий призов, але це не значить, що це буде виходити за ті межи, які ми затвердили ще 24 лютого 2022 року. Мобілізація відбувається спокійно і ті обсяги, які потрібні для наших Збройних Сил, ніколи не перетинали ту позначку. Більш того, ми жодного місяця не виходили на ті показники, які затверджували. Військові бережуть наших військовослужбовців і вони призивають рівно стільки, скільки їм потрібно для виконання завдань", — наголосив Данілов.

Нагадаємо, днями під час прес-конференції президент Володимир Зеленський розповів, що військові звернулися до нього із проханням дати можливість мобілізовувати більше громадян. За його словами, наразі важливим є питання про органи, які здійснюють мобілізацію, та про те, у який спосіб вони це роблять. Відтак, на думку Зеленського, першочерговим є питання "наведення порядку" у військкоматах та військово-лікарських комісіях. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.08.2023 03:26