Фото: НБУ

Чи може українська економіка профінансувати війну проти Росії: відповідь НБУ

На початку повномасштабної війни в Україні вітчизняна економіка впала на третину, проте завдяки важкій праці мільйонів українців та допомозі світу змогла вистояти, поступово зростає та має гарні перспективи для відновлення. Проте бойові дії, найімовірніше, триватимуть упродовж 2024 року, а це потребуватиме значних фінансових видатків. 

У звіті про фінансову стабільність, який опублікували у Національному банку України (НБУ) зазначають, що видатки на оборону країни фінансуються урядом переважно із податкових надходжень, митних платежів та військових облігацій.

Так, у 2023 році видатки державного бюджету на безпеку та оборону становили 1,55 трильйона гривень. Це 59,2% від усієї суми видатків загального фонду держбюджету.

У листопаді 2023 року на оборону було витрачено 168,2 мільярда гривень з держбюджету. Загальні надходження без кредитів та грантів за листопад склали близько 164,5 мільярда гривень. Відповідно, розрив між доходами бюджету і видатками на оборону становив 3,7 мільярда гривень.

Джерелами доходів для фінансування оборонного сектору у листопаді були митниця, податкова та надходження від облігацій внутрішніх державних позик України:

  • митниця — 39,2 мільярда гривень;
  • податкова — 83,8 мільярда гривень;
  • ОВДП — 41,5 мільярда гривень.

За прогнозами, Національного банку України, наша держава і надалі залежатиме від міжнародної допомоги. Зокрема без додаткового фінансування партнерів розвиток економіки неможливий.

Нагадаємо, за даними Мінекономіки, у наступному році в Україні можуть затримати виплату пенсій та зарплат державним службовцям. Такий розвиток подій можливий, якщо Євросоюз і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.12.2023 17:13