На фото: Юлія Свириденко. Джерело: USM

Без фінансової допомоги ЄС в Україні можуть початися затримати зарплат та пенсій, — Мінекономіки

У наступному році в Україні можуть затримати виплату пенсій та зарплат державним службовцям. Такий розвиток подій можливий, якщо Євросоюз і Сполучені Штати Америки не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку 2024 року.

Про це заявила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко, пише Financial Times.

За її словами, якщо Україні не отримає обіцяних коштів від країн-союзників, то уряд країни змушений буде скоротити витрати на деякі соціальні програми, а також відкласти виплату зарплат 500 тисячам чиновників та 1,4 мільйона вчителів, а також пенсій 10 мільйонам пенсіонерів.

"Наступного року нам буде потрібна зовнішня підтримка у розмірі 37 мільярдів доларів, щоб забезпечити стабільність економіки та соціальних виплат", — наголосила Свириденко.

До того ж міністерка підкреслила, що дефіцит зовнішньої підтримки підштовхне українську економіку назад до режиму "виживання" після того, як вона почала відновлення у 2023 році зі зростанням валового внутрішнього продукту (ВВП), за оцінками МВФ, у 4,5%.

За її словами, зараз власні доходи України йдуть в основному на оборонний сектор, тому без допомоги союзників в інших сферах може виникнути дефіцит фінансування. Проте Свириденко сподівається, що США та ЄС до кінця лютого 2024 року виділять нову фінансову допомогу Україні.

"Підтримка партнерів надзвичайно важлива. Нам це потрібно терміново", — додала посадовиця.

Нагадаємо, на початку грудня голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа заявила, що якщо американські конгресмени не зможуть домовитися про нову фінансову допомогу для України на 2024 рік, то вже в січні можуть виникнути проблеми з соціальними видатками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.12.2023 15:55