Фото: ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Чи можуть дрони компенсувати нестачу боєприпасів на полі бою: оцінка ISW

Українські військовослужбовці дедалі активніше використовують для ударів по ворогу на фронті безпілотники. Проте дрони не зможуть повністю компенсувати дефіцит боєприпасів.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War). 

"Українські сили частково зменшили поточну нестачу артилерійських боєприпасів, використовуючи безпілотні літальні апарати з оглядом від першої особи (FPV) для придушення атак російської піхоти та бронетехніки, хоча артилерійські системи можуть наносити набагато потужніші удари, ніж боєприпаси, що скидаються безпілотниками", — наголосили у Інституті.

До того ж аналітики зазначили, що українські FPV дрони, ймовірно, можуть тимчасово виводити ворожу бронетехніку з ладу під час бойової операції, але вони навряд чи повністю знищать броньовані машини. Водночас системи радіоелектронної боротьби та підвищена броня на бронетехніці також можуть ускладнити для FPV безпілотників удари по певних цілях.

"Здатність України відбивати механізовані атаки за допомогою безпілотників FPV є частковим пом’якшенням, однак брак артилерії позбавляє українські сили здатності швидко та у великих кількостях знищувати бронетехніку", — наголосили в ISW.

Крім того, за даними Інституту, попри брак боєприпасів українським воїнам вдалося частково відбити наростальний темп російських механізованих атак впродовж останніх тижнів. 

"ISW продовжує оцінювати, що затримки з західною військовою допомогою, змушують українських військовослужбовців накопичувати матеріально-технічні засоби, і що українські війська змушені приймати складні рішення щодо пріоритетності певних аспектів оборони ціною людських життів і втрачених територій, а також ціною протистояння ініціативі щодо обмеження російського військового потенціалу або планування майбутніх контрнаступальних операцій", — підсумовують в ISW.

Нагадаємо, раніше видання Forbes повідомляло, що в України почали закінчуватись ракети до систем протиповітряної оборони для відбиття атак Росії. Це напряму пов'язано через відсутність допомоги від США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.04.2024 07:35