Фото ілюстративне зі соцмереж

Чи можуть звільнити від військової служби колишніх "обмежено придатних" до 25 років: відповідь Генштабу

У Генеральному штабі Збройних сил України не підтримують зміни в законодавстві, що розв’язали би колізію з чоловіками до 25 років, які раніше мали статус "обмежено придатних", і їх звільнили від строкової служби у мирний час.

Про це повідомило Головне управління комунікацій Генерального штабу Збройних сил України у відповідь на запит "Радіо Свобода".

Генштаб отримував для погодження декілька зареєстрованих у Верховній Раді України проектів законів, які стосувалися цих змін.

"Зважаючи на те, що положення законопроектів передбачають розширення категорій громадян, які будуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, зазначені законопроекти не підтримано", — пояснили військові.

Там вважають, що частина громадян використовувала цей статус із метою ухилення від проходження військової служби в мирний час. Також, на думку Генштабу, це знизить мобілізаційний ресурс війська.

"В умовах зменшення кількості та якості людського мобілізаційного капіталу під час тривалої збройної агресії Російської Федерації проти України ухвалення запропонованих змін створить загрозу виконання заходів з доукомплектування Збройних сил України особовим складом та виконання ними завдань по захисту держави та відновлення її територіальної цілісності", — йдеться в листі.

У Генштабі зазначили, що чинне законодавство не передбачає взяття на облік призовників осіб із категорії військовозобов’язаних.

Наразі особи до 25 років, які мали статус «обмежено придатних» (скасований 21 березня 2024 року) та звільнялися від строкової служби у мирний час, але залишалися обмежено придатними в воєнний час, перебувають на обліку військовозобов’язаних, і їх мобілізують.

У Комітеті з національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради розглядаються законопроекти, які покликані розв’язати колізію, що виникла після змін в мобілізаційному законодавстві. Зокрема, пропонується осіб до 25 років, які раніше мали статус «обмежено придатних» і були звільнені від проходження строкової служби та стоять на обліку військовозобов’язаних, прирівняти до призовників. І не мобілізувати до 25 років.

Нагадаємо, тиждень тому начальник Головного управління персоналу Генштабу Збройних сил України Роман Горбач заявляв, що всього десять відсотків обмежено придатних визнають непридатними після проходження ними повторного обстеження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.07.2024 19:36