Фото: Міністерство оборони

Чи надсилатимуть українцям електронні повістки у "Резерв+": заява Міноборони

Станом на сьогодні Міністерство оборони України не планує розсилати повістки в мобільний застосунок для військовозобов'язаних "Резерв+". Наразі це не передбачено нормативно-правовою базою.

Таку заяву зробив речник Міноборони Дмитро Лазуткін, пише Nv.ua.

"Нині для цього (повісток, — ред.) відсутня нормативно-правова база. Тож, юридичних підстав для цього поки що немає. Технічно розробники програми можуть зробити це в ті чи інші терміни. Але для цього має бути юридична основа. Це залежить вже не від нас, не від Міністерства", — заявив він.

Він наголосив, що зараз згідно з чинною нормативно-правовою базою, можна надсилати повістки рекомендованим листом з описом вкладення. "Відповідно, це механізм, який буде застосовуватися. Про електронні повістки поки що взагалі не йдеться", — сказав Лазуткін.

Речник Міноборони підкреслив, що територіальні центри комплектування не видаватиме повістки на вулицях після оновлення даних і реєстрації порушників у "Резерв+".  

"У ТЦК і СП є база. Якщо вони розуміють, куди звертатися до військовозобов'язаного, то, відповідно, їм не треба виходити його шукати. Повірте, вони від цього не отримують задоволення. Я принаймні в цьому переконаний", — додав Дмитро Лазуткін.

Нагадаємо, вже у вівторок, 16 липня, для військовозобов'язаних завершився 60-денний термін для оновлення військово-облікових даних, який був відведений законом про мобілізацію. Відтак, всі чоловіки віком від 18 до 60 років, а також жінки медичних спеціальностей повинні до цього дня подати до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки оновлені дані про себе.

Недавно заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко повідомляла, що на теперішній момент робота із впровадження в Україні електронних повісток військовозобов'язаним не ведеться, адже для цього необхідно ухвалити відповідне законодавство.

Також повідомлялось, що Кабінет міністрів вніс зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних і резервістів.

Раніше директор Департаменту кадрової політики Міноборони України Марк Андрусяк заявив, що оновлення військово-облікових даних не означає обов'язкову мобілізацію таких осіб. Потреба Збройних сил для призову значно менша, ніж мобілізаційний ресурс держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.07.2024 10:23