Фото: Facebook Оксена Лісового

Чи перейдуть заклади освіти на дистанційне навчання: відповідь МОН

Подолання освітніх втрат  це основне завдання цього навчального року для Міністерства освіти. Для надання якісної освіти, Україні потрібно значно підвищити відсоток очного навчання.

Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий в ефірі телемарафону.

Він пояснив, що психо-соціальний розвиток школярів відноситься до освітніх втрат. За результатами проведених Міністерством досліджень, дистанційна освіта знижує мотивацію учнів до навчання.

"Сьогодні з трьох мільйонів 951 тисячі школярів очно будуть навчатися 45 % школярів, 30 % в змішаній формі та тільки 25 % зовсім дистанційно. Коли ми говоримо про дистанційну освіту, ми розуміємо, що вона зручна, вона безпечніша певною мірою, ніж очне навчання. Але, вона не дозволяє отримати дуже багатьох знань і навичок. І саме головне, вона не сприяє психіко-соціальному розвитку дитини", — акцентував Лісовий.

За його словами, мотивація учнів, які навчаються дистанційно, нижча, ніж мотивація учнів, які навчаються очно. Зокрема, дослідження показують, що, наприклад, в сільських регіонах діти, які навчаються дистанційно, показують гірші результати. Тому повернення до очного навчання є безальтернативним.

Він додав, що всі дистанційні технології для навчання розроблені і вони стали невід’ємною частиною навчання, як у вищих навчальних закладах, так і в школах.

Міністр пояснив, що попри ухвалене місцевою владою рішення про очну форму навчання, якщо батьки не хочуть відпускати дитину безпосередньо до навчального закладу то можна навчатися дистанційно.

"Можна залишатись на дистанційному навчанні. Міністерство освіти затвердило наказ, який дозволяє тимчасове переведення до іншої школи за спрощеною процедурою. Існують хороші приклади, коли в одній школі створюють окремі дистанційні класи. Є такий міф, що нібито Міносвіти скасувало дистанційне навчання — це насправді маніпуляція. Дистанційне навчання є, тому що для нас безпека дітей фізична і ментальна,  ключовий пріоритет", — констатував Лісовий.

Нагадаємо, раніше міністр освіти Оксен Лісовий пояснив, як організувати навчання дитини в умовах постійних тривог. Він вважає, що не варто змушувати учня йти на перший урок до школи після нічної повітряної тривоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.09.2023 22:23