Колаж TrueUA

Чи потрібна комендантська година в Україні: голова Нацполіції дав чітку відповідь

Голова Національної поліції Іван Вигівський вважає, що через майже два роки після початку повномасштабної війни Росії проти України потреба в комендантській годині все ще зберігається.

Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

За його Вигівського, введення комендантської години показало свою ефективність, оскільки правоохоронці мали змогу перевіряти громадян, що гуляли нічними містами, на причетність до диверсійно-розвідувальної діяльності

"Практично з першого дня повномасштабної війни по всій країні була введена комендантська година, і вона дійсно показала свою ефективність. Але не всі громадяни свідомі. Коли я був керівником київської поліції, ми масово виявляли громадян, які вночі гуляли по вулицях, перевіряли їх на причетність до диверсійно-розвідувальної діяльності. У більшості випадків причетність не підтверджувалась", зазначив Вигівський.

Він нагадав про необхідність прийняття закону про відповідальність за порушення комендантської години, оскільки до сьогодні немає дієвого законного механізму притягнення до відповідальності саме за порушення комендантської години.

"Нічні заклади, розважальні установи не мають працювати. Вибачте, коли у нас щоденно гинуть люди на фронті, а тут десь клуб уночі показово влаштовує масові гуляння. Це неповага. Я вважаю, має бути адміністративна відповідальність за порушення комендантської години", сказав голова Нацполіції.

Він нагадав, що нині в Раді розглядають законопроект про адміністративну відповідальність за порушення комендантської години. Згідно з документом, сума штрафу для порушників сягатиме від 8500 гривень до сімнадцяти тисяч гривень. Якщо людина порушить комендантську годину знову, то штраф зросте вдвічі. Водночас для підприємців передбачаються набагато більші штрафи від 51 тисячі гривень до 102 тисяч гривень. Якщо впродовж року порушення зафіксують знову, то штраф становитиме від 170 тисяч гривень до 340 тисяч гривень.

Нагадаємо, на Чернігівщині біля кордону посилять контроль за пересуванням цивільних. Ці дії необхідні задля безпеки місцевих жителів. Водночас комендантська година залишиться без змін. Наразі вона триває з 00:00 до 04:00.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Суспільство, 22.01.2024 13:51