Джо Байден. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Чи приїде Байден на Саміт миру у Швейцарії: заява Білого дому

Наразі у Білому домі не знають, чи візьме особисту участь у Саміті миру, який пройде у Швейцарії 15-16 червня, президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден. 

Про це на брифінгу, який пройшов у середу, 22 травня, повідомив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, пише "Європейська правда". 

Журналісти запитали у Саллівана, чи прибуде Байден особисто на Саміт у Швейцарію, який присвячений врегулюванню російсько-української війни.

"Сьогодні я не маю жодних оголошень щодо цього", — зазначив він.

Посадовець додав, що він особисто брав участь у підготовці до цього саміту, як і інші члени американського уряду.

"Як ви знаєте, ми були ключовим гравцем у просуванні бачення миру, яке включає суверенітет і територіальну цілісність України, а також принципи, закріплені в Статуті ООН", — наголосив Салліван.

Що відомо про Саміт миру у Швейцарії 

Виступаючи на саміті G20 у листопаді 2022 року, президент України Володимир Зеленський запропонував формулу миру, щоб зупинити російське повномасштабне вторгнення. У січні 2024 року Україна та Швейцарія розпочали підготовку до проведення Глобального саміту миру, на якому обговорюватиметься запропонована формула миру.

Зустріч відбудеться на рівні очільників держав, а до її підготовки залучили понад 80 держав і міжнародних інституцій. Згідно з домовленостями, перший Саміт миру пройде 15-16 червня у Бюргенштоку, поблизу міста Люцерн. До участі запрошені голови держав та урядів з усіх континентів.

Нагадаємо, 20 травня президент Володимир Зеленський провів тривалу нараду щодо проміжного аналізу підготовки до Саміту миру. За його словами, він буде глобальним, адже на ньому будуть представлені лідери з усіх континентів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.05.2024 10:03