Фото: росЗМІ

Чи розпочали росіяни повномасштабний контрнаступ на Курщині: пояснення ISW

Війська країни-агресорки поки не починали широкомасштабних контрнаступальних дій у Курській області, щоб витіснити Збройні сили України із займаних позицій.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"ISW продовжує відстежувати російські контратаки в Курській області, але ще не спостерігала широкомасштабних бойових дій, які б вказували на те, що російські сили розпочали широкомасштабну скоординовану контрнаступальну операцію, спрямовану на повне витіснення українських сил з Курської області", — йдеться у звіті ISW.

Аналітики зауважили, що російські загарбники продовжують контратаку по всьому українському виступу в Курській області, але для продовження наступальних дій їм, ймовірно, доведеться передислокувати додаткові сили з інших напрямків фронту в Україні у Курську область.

До того ж в Інституті зазначили, що на сьогодні малоймовірно, що більшість нинішнього російського угруповання в Курській області складається з досвідчених бойових підрозділів, адже до цього влада країни-агресорки зазвичай покладалася на погано навчених і екіпірованих призовників, а також невеликі підрозділи російських регулярних і нерегулярних військ. Операція на Курщині, напевно, не стала виключенням.

"Російська контрнаступальна операція з повернення території, захопленої українськими військами в Курській області, дуже ймовірно, вимагатиме навіть більше живої сили та техніки, ніж Росія вже зосередила в цьому районі, особливо якщо більшість уже залучених підрозділів не матиме бойового досвіду... Російським військовим, безсумнівно, доведеться передислокувати підрозділи, які вже беруть участь у поточних наступальних операціях, або оперативні резерви з України в Курську область, щоб розмістити боєздатні підрозділи, необхідні для великої контрнаступальної операції, а потім згодом охороняти міжнародний кордон від майбутнього українського вторгнення", — зазначили аналітики.

Нагадаємо, що, за інформацією аналітиків американського Інституту вивчення війни, наступальні й оборонні можливості росіян на Донеччині тепер залежать також і від ситуації в Курській області. Вторгнення українських військ у цей регіон Росії вплинуло на весь театр воєнних дій і визначатиме його надалі.

Нещодавно головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що операція в Курській області Російської Федерації пройшла успішно. Вона зменшила загрозу наступу росіян з цього напрямку.

Варто зазначити, що за даними Інституту вивчення війни, російські війська розпочали контратаки вздовж західного краю українського виступу в Курській області та, як повідомляється, захопили кілька населених пунктів на північний схід та південь від Коренево 10 та 11 вересня. Проте дії армії РФ у цьому регіоні мають "незрозумілі перспективи".

За даними міністерства оборони США, спроби російської армії провести контрнаступальні дії в Курській області є "незначними". При цьому у Пентагоні підтвердили такі спроби окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.09.2024 07:05