Фото: proagro.com.ua

Чи супроводжуватиме Туреччина українські судна в рамках "зернової угоди" після демаршу РФ: висновок Bloomberg

Україні не варто очікувати допомоги від Туреччини щодо супроводження суден після виходу Російської Федерації із "зернової ініціативи". Стамбул, швидше за все, не піде на такі ризики.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що після того, як Росія вийшла із "зернової угоди", вона відкликала гарантії безпеки судноплавства. Спільний керуючий директор грецької компанії Doric Shipbrokers SA Василіс Муїс, яка раніше відправляла судна через "зерновий коридор" вважає, що "жоден розсудливий власник не звернеться туди без страхування".

Своєю чергою генеральний директор HarvEast Holding Дмитро Скорняков переконаний, що головним завданням для України зараз є підтримка Туреччини. Він припустив, що військовий супровід з боку Стамбула може бути використаний для суден, що заходять і виходять з українських портів.

При цьому чиновник, знайомий з цим питанням, у коментарі виданню зазначив, що це був би дуже ризикований крок для Туреччини, і країна навряд чи візьме в цьому участь. Він наголосив, що Туреччина не буде ризикувати своїми кораблями, щоб допомогти суднам з України. Замість цього Ердоган зосередиться на перезапуску угоди за участю Росії.

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської "зернової ініціативи". Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.07.2023 11:59