Фото: armyinform.com.ua

Чи видаватимуть українцям направлення на ВЛК під час оновлення даних у військкоматі: відповідь Міноборони

Відсьогодні та упродовж двох місяців, згідно із новим законом про мобілізацію, який набув чинності 18 травня, всі військовозобов'язані українці мають оновити свої дані в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Про це повідомила прес-служба Міноборони.

"Всі військовозобов'язані віком 18-60 років протягом 60 днів — до 16 липня включно, повинні оновити свої облікові дані: мобільний телефон, фактичне місце проживання та e-mail (за наявності)", — наголосили у відомстві.

Водночас зазначається, що під час оновлення даних направлення на військово-лікарську комісію видаватися не буде. Таке направлення може бути виписане у разі потреби згодом.

До того ж, як зауважує Міноборони, громадяни можуть оновити свої дані і не відвідуючи ТЦК. Військовозобов’язані можуть зробити це або ж в електронному кабінеті, або ж відвідавши ЦНАП.

Чи обов’язково проходити лікарську комісію після уточнення даних у ТЦК

За даними Міністерства охорони здоров'я, усі громадяни мають обов'язково пройти медичний огляд, у межах якого комісія визначить, чи здатні вони проходити військову службу. Ті особи, які раніше здобули психологічну та/або медичну освіту, мають можливість пройти військову службу за контрактом терміном на один рік.

Згідно з законом, військові можуть проходити військово-лікарську комісію (ВЛК) у дистанційному форматі, які проходять лікування за кордоном. Це робитимуть, аби з’ясувати, чи потрібне їм тривале лікування.

У МОЗ наголошують, що закон передбачає перевірку рішень медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Це стосується чоловіків віком від 25 до 55 років, яким після 24 лютого 2022 року вперше встановили інвалідність II та III груп. Такі особи повинні пройти медогляд повторно.

Нагадаємо, 18 травня відбудуться деякі зміни у правилах перетину кордону для військовозобов'язаних чоловіків. Зокрема, інспектори Державної прикордонної служби України в пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність військово-облікового документа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 18.05.2024 12:30