Фото: росЗМІ

Чи вистачить Росії зброї на війну проти України: прогноз ISW

Війська країни-агресорки зіштовхнуться із нестачею озброєння та засобів для війни проти України. Це своєю чергою збільшить залежність Росії у цьому питанні від іноземних партнерів.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначили фахівці, щоб підтримувати темп своїх наступальних операцій в Україні, російські військові значною мірою покладаються на відновлення запасів зброї та військової техніки радянських часів, зокрема бронетехніки. 

На думку аналітиків, уряду РФ, ймовірно, доведеться продовжити мобілізацію російської економіки та оборонної промисловості, а також інвестувати в розбудову потенціалу, якщо російські військові мають намір підтримувати поточний темп операцій у середньо- та довгостроковій перспективі. Зазначається, що наразі країна-агресорка виснажує свої обмежені радянські запаси, але поки незрозуміло, чи зможе російська оборонна промисловість виробляти достатньо зброї, щоб витримати високий рівень втрат.

"Раніше ISW оцінювало, що зусилля Росії щодо розширення свого ОПК навряд чи будуть стійкими в середньо- та довгостроковій перспективі через очікувану нестачу робочої сили та вплив західних санкцій", — йдеться у повідомленні.

Відтак, через нестачу озброєння РФ буде вимушена просити допомоги у своїх поплічників. Зокрема, як заважив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, наразі найвпливовішим партнером Росії у цьому питання є Північна Корея. Зокрема, постачання артилерійських боєприпасів з Північної Кореї до Росії мають прямий і швидкий вплив на динаміку війни. Попередньо, станом на червень 2024 року Північна Корея поставила Росії 4,8 мільйона артилерійських снарядів.

Аналітики долали, що підтримка Північної Кореї раніше дозволяла Росії підтримувати значну артилерійську перевагу над Україною, і Росія використовувала ці переваги для підтримки послідовних наступальних операцій, спрямованих на те, щоб запобігти перехопленню ініціативи ЗСУ.

"Поглиблення військового партнерства Росії з Північною Кореєю є символом відносин, які Росія прагне встановити з Іраном, КНР та іншими бажаними партнерами. Росія, швидше за все, зіткнеться зі скороченням запасів зброї та обладнання та намагатиметься компенсувати цю нестачу, якщо вона не зможе обійти масштабні санкції Заходу та значно розширити свої взаємодії з іноземними партнерами, щоб отримати достатню кількість військового обладнання, комплектуючих і предметів подвійного призначення", — зауважили у ISW.

Нагадаємо, раніше британські розвідники повідомляли, що за останній тиждень окупанти не просунулися суттєво до Покровська в Донецькій області. Однак росіяни розпочали наступальні дії у Курській області, щоби відсунути звідти українські сили.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.09.2024 07:40