Ольга Стефанішина. Джерело: Урядовий портал

Чи встигне Україна до грудня виконати чотири рекомендації Єврокомісії: пояснення Стефанішиної

Додаткові пункти для вступу України до ЄС, визначені Єврокомісією, мають тільки рекомендаційний характер. До них можуть дослухатися або не дослухатися в Європейській раді. Однак вони не мають жодного зв'язку з політичним рішенням, яке ухвалять на саміті у грудні.

Про це повідомила віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час спільної прес-конференції з послом ЄС в Україні Катаріною Матерновою.

"Як учора підрахувала Катаріна, коли передавала документ прем'єру Денису Шмигалю та мені, на етапі до членства у держав-членів буде приблизно сто можливостей заблокувати рішення України про членство протягом будь-якого періоду", — сказала Стефанішина.

За її словами, чотири пункти, які визначила Єврокомісія, є насправді технічними. За вагою вони не мають нічого спільного зі сімома рекомендаціями, основоположними реформами.

"Що більше, ці чотири пункти є лише рекомендацією, до якої може дослухатися Європейська рада або не дослухатися. Ці пункти не мають жодного зв'язку з політичним рішенням, яке ухвалять у грудні", — пояснила віце-прем'єр-міністр.

Нагадаємо, що 8 листопада президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів забезпечити готовність до початку переговорів з Європейським Союзом щодо вступу України. В указі глави держави є перелік першочергових заходів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.11.2023 13:22