Фото: Офіс президента

У Зеленського назвали терміни початку переговорів про вступ України в ЄС

Переговори про вступ до Європейського Союзу Україна планує офіційно розпочати на початку 2024 року. 

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, передає "Радіо Свобода".

"Для нас дуже важливо і ми цього досягнемо — розпочати процес переговорів на початку наступного року", — сказав Жовква.

За словами посадовця, всі критерії для початку переговорів українська сторона виконає вже до середини грудня 2023 року.

"100% умов для початку переговорів щодо вступу України до ЄС ми виконаємо до середини грудня цього року, коли буде засідання Європейської Ради, щоб отримати абсолютне чисте політичне рішення про початок переговорів щодо вступу в ЄС", — заявив Жовква.

Заступник керівника ОП також впевнений, що Угорщина не заважатиме євроінтеграції України. Він наголосив, що президент Європейської Ради Шарль Мішель, і лідери країн-друзів України у ЄС будуть говорити з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном саме щодо України.

"Я впевнений, що ніяка політична позиція тих чи інших керівників тих, чи інших держав не завадить отримати нам те рішення, яке сьогодні визріло. Сьогодні жодна з держав членів ЄС не ставить під сумнів необхідність членства України в ЄС", — додав Ігор Жовква.

Нагадаємо, Європейська комісія 8 листопада презентувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на вступ до блоку. У документі ЄК рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни в Європейський Союз.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що темп переговорів щодо вступу України до Євросоюзу залежить від швидкості реформ. За її словами, тепер політичне рішення щодо початку переговорів має схвалити Єврорада. Це заплановано на грудень 2023 року.

Глава уряду Денис Шмигаль у Facebook заявив, що менше ніж за півтора року Україна реалізувала низку важливих реформ, а також Кабмін провів селф-скринінг законодавства. Наступним кроком є підготовка до кінця року Національної програми адаптації законодавства України до актів права (acquis) ЄС. За його словами, з кожним днем Україна постійно наближається до повноцінного членства в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.11.2023 07:34