Фото: Джон Кірбі. Джерело – Getty Images / Global Images Ukraine

Чи загрожує Росія безпеці країн НАТО: заява Білого дому

Речник Білого дому Джон Кірбі вважає, що наразі немає прямої військової загрози для країн-членів Північноатлантичного альянсу з боку Російської Федерації. Зараз метою Володимира Путіна є захоплення України.

Про це він повідомив в інтерв'ю Interia.

"Наразі ми не бачимо такої безпосередньої загрози. Зараз, звісно, Росія зосереджена, якщо не сказати, у пастці, в Україні. Ми не бачимо прямої загрози НАТО, східному флангу, не бачимо її зараз. Однак Путін ясно дає зрозуміти, що він не хоче, щоб НАТО було сильним чи розширювалось", — заявив представник Білого дому. 

За словами Кірбі, Путін однаково ясно дає зрозуміти, що для нього війна, яку він веде в Україні — це битва Росії проти Заходу, або що це битва Сполучених Штатів проти Росії, або навіть Росії проти НАТО. 

"Ми маємо серйозно ставитися до його риторики, і ми так і робимо. Саме тому ми послідовно посилюємо свою присутність на східному фланзі НАТО. Президент відправив до Європи ще 25 тисяч солдатів і не змінював цієї ситуації протягом двох років", — заявив Кірбі.

Речник Білого дому не зміг дати стверджувальну відповідь, чи поділяє думку, що Путін готується до війни з НАТО.

"Важко сказати, про що думає Путін у той чи інший момент. Ми вважаємо, що зараз він насамперед орієнтований на Україну. Але я не хочу применшувати ступінь агресивності, на яку він здатний. Одне з послань президента Байдена не лише народам Європи, а й американцям: якщо ви думаєте, що ціна підтримки України зараз висока, просто подумайте, наскільки вона буде вищою, якщо ми зараз відступимо і дозволимо Путіну захопити Україну. Що він і робить, він все ще прагне", — наголосив посадовець.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс повинен бути готовим до протистояння з Російською Федерацією. Агресія Москви може тривати десятиліттями, тому союзники повинні збільшити оборонну промисловість.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, агресія Російської Федерації проти України стимулювала зростання глобальних витрат на оборону на 9% до рекордних 2,2 трильйона доларів. Водночас на країни-члени Північноатлантичного альянсу припадає половина цієї суми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.02.2024 16:55