Фото: соцмережі

Чи зміняться доплати військовим у 2024 році: відповідь Міноборони

Фінансування оборонного сектору на наступний рік порівняно з попереднім періодом зросте в 10 разів. Зокрема всі виплати військовослужбовцям обіцяють залишаться на рівні 2023 року. 

Про це заявив заступник міністра оборони України Юрій Джигир в інтерв'ю BBC NEWS. За його словами, на виплати військовослужбовцям у 2024 році виділять 751,3 мільярда гривень. 

"Щодо доплат у розмірі 30 та 100 тисяч гривень, уряд планує зберегти ці виплати протягом періоду дії воєнного стану, як це передбачено постановою Кабміну №168", — зазначив посадовець.

Відповідно виплати військовослужбовцям обіцяють залишити на рівні 2023 року. Фінансування з держбюджету на зарплати та додаткові виплати бійцям ЗСУ у 2024 році має вистачити. Проте Джигир наголосив, що важливо враховувати динаміку фронту та ймовірне зростання потреб військових. Тобто, якщо зросте інтенсивність боїв чи збільшиться кількість мобілізованих, потрібно буде збільшувати фінансування та змінювати бюджет. 

"Наш оборонний бюджет закладено в умовах найбільшого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової. На полі бою ведеться постійна запекла боротьба, тож вірогідність збільшення інтенсивності бойових дій існує щодня. Це слід враховувати, як і можливе зростання чисельності армії, яку треба буде своєчасно забезпечувати", — пояснив заступник міністра оборони.

Нагадаємо, Верховна Рада України планує внести зміни в закон про пенсійне забезпечення військовослужбовців. Є ймовірність підвищення пільгової вислуги для військових, які брали безпосередню участь у бойових діях та перебували у полоні. Крім того, законопроектом передбачається врегулювати питання з відпустками військовослужбовців, наприклад, по догляду за дитиною. Зокрема, розглядається можливість збереження в повному обсязі грошового забезпечення, якщо військовий бере одноразову відпустку при народженні дитини. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.12.2023 21:14