Фото: соцмережі

Українським військовим можуть підвищити пільгову вислугу за участь у бойових діях

Верховна Рада України планує внести зміни в закон про пенсійне забезпечення військовослужбовців. Є ймовірність підвищення пільгової вислуги для військових, які брали безпосередню участь у бойових діях та перебували у полоні.

Про це йдеться у законопроекті №10313, опублікованому на сайті парламенту 5 грудня. 

Документом передбачається розділити пільгову схему про вислугу років відповідно до обставин, у яких перебувають військові:

  • виконання службових обов’язків під час воєнного стану — місяць рахується за два;

  • участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету, але без участі в бойових діях — місяць за три;

  • безпосередня участь у бойових діях — місяць за чотири;

  • перебування в полоні — місяць за п'ять.

Крім того, законопроектом передбачається врегулювати питання з відпустками військовослужбовців, наприклад, по догляду за дитиною. Зокрема, розглядається можливість збереження в повному обсязі грошового забезпечення, якщо військовий бере одноразову відпустку при народженні дитини. 

Також документом передбачається можливість звільнення військовослужбовців від виконання службових обов'язків для догляду за хворою дитиною віком до 14 років. Уточнюється, що звільнення діятиме на період, протягом якого дитина потребує догляду за висновком лікаря, але не більше як на 14 календарних днів.

Разом з тим, у разі необхідності догляду за хворою дитиною віком до 14 років, яка потребує стаціонарного лікування, військовослужбовці можуть бути звільнені від виконання службових обов’язків зі збереженням грошового забезпечення на весь час їхнього перебування в стаціонарі разом з хворою дитиною.

Нагадаємо, у червні 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав закон №9342 про доплати та відпустки військовослужбовцям під час воєнного стану. Документ передбачає відпустки та виплати строковикам, курсантам, доплати обмежено придатним, пораненим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.12.2023 03:24