Яку частину бюджету держава спрямовує на виплати військовим: дані Мінфіну

У 2023 році виплати військовим становили третину від загального бюджету і стали найбільшою статтею видатків. За період з січня по липень на утримання бійців спрямували майже 520 мільярдів гривень.

Про це повідомили в Міністерстві фінансів.

Згідно з наявними даними, найбільшою статтею видатків (40,8% від загального обсягу) була оплату праці з нарахуваннями — на неї витратили 669,9 мільярда гривень. На грошове утримання військовослужбовців спрямовано 518,8 мільярда гривень. У липні усього на оплату праці спрямували 100,5 мільярдів гривень, з яких для військових — 76,9 мільярда гривень.

Фото: Мінфін

Інфографіка: видатки загального фонду держбюджету 

Так, наступною по обсягу статтею є оплата використання товарів і послуг (24,8% від загального обсягу видатків) — на неї спрямували 406,3 мільярда гривень. Більша частина цієї суми також йде на Збройні сили: на придбання техніки, боєприпасів, засобів індивідуального захисту, пального, харчування. 

"На 276,9 мільярда гривень придбали військову техніку, боєприпаси, засоби індивідуального захисту тощо", — розповідають у відомстві.

Нагадаємо, 30 червня президент України Володимир Зеленський підписав закон №9342 про доплати та відпустки військовослужбовцям під час воєнного стану. Документ щпередбачає відпустки та виплати строковикам, курсантам, доплати обмежено придатним, пораненим.

Додамо, 9 серпня Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка внормовує питання щомісячних доплат для військовослужбовців, правоохоронців та рятувальників. За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, на час дії воєнного стану розмір доплат становитиме 30 тисяч гривень щомісяця.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.08.2023 18:07