Фото: ukr.radio

Чи зможуть росіяни повернутися на правобережжя Херсонщини: відповідь військових

На даний час правобережжя Херсонської області надійно захищене. Відтак, у російських окупантів немає шансів знову повернутися на дані території. 

Про це повідомила керівниця об’єднаного прес-центру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

Посадовиця наголосила, що на правому березі Херсонської області фортифікація берегової лінії досить надійна, і вона постійно вдосконалюється.

"Зрозуміло, що ми воліємо максимально убезпечити і цивільне населення, і свої позиції від ворога, але можемо зазначити, що географічно правий берег вищий за лівий, і намагань ворога проникнути на нього ми навіть не фіксуємо. Вони маневрують серед островів там, де можуть дозволити собі якісь розшуки і потрапляння на наші позиції, щоб проводити диверсійну розвідувальну діяльність. Але наближатися до правого берега і повернутися до Херсона в них шансів немає", — наголосила Гуменюк.

Водночас, за словами Гуменюк, на даному відтинку фронту ворог не встигає змінювати позиції та укріплюватись через активну роботу Сил оборони.

Ситуація на фронті

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та два — зенітно-ракетних комплексах противника. Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, два склади боєприпасів та артилерійський засіб противника.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили сім атак противника біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Також ворог завдав авіаційного удару в районі Торецька Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 20 атак ворога східніше Новокалинового, Новобахмутівки, Авдіївки та 12 атак в районах Первомайського Донецької області. Тут ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Олександропіль, Суха Балка, Новобахмутівка, Авдіївка, Водяне, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де противник, за підтримки авіації, здійснив 11 безуспішних атак на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Красногорівка, Мар'їнка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили п'ять атак західніше Вербового Запорізької області, де противник намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 25 населених пунктів, серед них Роботине, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки, П’ятихатки Запорізької  області. В зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон та Антонівка Херсонської області. Також ворог завдав авіаційного удару в районі Кринок Херсонської області.

Нагадаємо, за підрахунками російської служби ВВС, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну елітна російська 155-а бригада морської піхоти втратила вчетверо більше військових, аніж за десять років війни в Чечні. Втрати можуть становити до половини штатної чисельності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.12.2023 21:20