Фото: Рixabay

Країни НАТО терміново узгоджують декларацію про гарантії безпеки для Києва: Politico розкрило деталі

Західні союзники України напередодні саміту НАТО у Литві, який відбудеться 11-12 липня, терміново пропрацьовують проект декларації про гарантії безпеки для Києва. Саме над цим документом упродовж останніх тижнів США, Велика Британія, Франція та Німеччина плідно працювали з українською владою, а також зверталися до інших союзників.

Як повідомляє Politico з посиланням на джерела, країни прагнуть створити загальну парасольку для всіх членів НАТО, завдяки чому зможуть гарантувати Україні постійну військову допомогу. До того ж вони обговорюють, які тимчасові зобов’язання щодо безпеки можуть надати Києву до її приєднання до НАТО, яке деякі члени вважають можливим тільки після завершення війни.

Високопоставлений дипломат НАТО підтвердив журналістам під час окремого брифінгу, що "в останню хвилину ведуться запеклі переговори про те, який це (гарантії безпеки, — ред.) матиме вигляд". Ці зусилля є частиною ширших переговорів всередині НАТО та між декількома групами країн-членів щодо того, як західні союзники мають продемонструвати довгострокову підтримку Україні. За словами другого дипломата НАТО, знайомого з планами, президент США Джо Байден повинен зустрітися з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком у понеділок у Лондоні, щоби спробувати залагодити останні деталі. Зі сторони США довести угоду до фінального результату повинен представник Пентагона Колін Кал.

Politico пише, що Київ, ймовірно, не отримає твердої обіцянки щодо членства в НАТО, на яку розраховує. Натомість буде надано обіцянку продовжити надавати значну частину допомоги, яку Україна вже отримує від союзників (зброя, обладнання, навчання, фінансування та розвідувальні дані).

"Це фактично гарантія для України, що ми протягом дуже довгого часу оснащуватимемо її Збройні сили, фінансуватимемо, консультуватимемо, навчатимемо військових, щоб у них була сила стримування проти будь-якої майбутньої агресії", — сказав високопоставлений дипломат НАТО.

Водночас, за словами дипломатів, деталі цієї підтримки не міститимуться в декларації. Передбачається, що кожна зацікавлена ​​країна буде самостійно визначати з Україною на двосторонній основі, якими будуть зобов’язання, і це може бути що завгодно — від посилення протиповітряної оборони до поставки танків. 

Вступ України до НАТО й саміт у Вільнюсі: що важливо знати

Україна прагне отримати політичне рішення щодо підтримки вступу до НАТО після закінчення війни на саміті у Вільнюсі. Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна має усі підстави для цього, проте розуміє, що можуть бути складнощі в отриманні об'єднаної підтримки всіх партнерів Альянсу. Лідер України зазначав, що рішення Альянсу щодо підтримки членства Києва дасть більшу мотивацію нашим воїнам.

Глава військової розвідки України Кирило Буданов своєю чергою дав невтішний прогноз щодо саміту НАТО. За його словами, на саміті будуть виголошені красиві промови про підтримку України, проте реальної користі від цього наша країна не отримає.

У Білому домі зі свого боку зазначали, що Україна має відповідати певним вимогам для вступу до Альянсу, державі також необхідно впровадити низку реформ. Водночас міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі та його польський колега Збігнєв Рау висловили сподівання, що Україна стане членом НАТО за пришвидшеною процедурою — за подібною процедурою до Північноатлантичного альянсу увійшла й Фінляндія. Своєю чергою президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган також підтримав вступ України до НАТО. За його словами, "несправедлива війна" Росії в Україні ведеться всупереч міжнародному праву.

Однак Німеччина скористається самітом НАТО у Вільнюсі, щоб закликати зосередитися на гарантіях безпеки для України. ФРН наполягатиме на відтермінуванні вступу нашої держави до Альянсу. Німеччина переконана, що цей крок може призвести до війни НАТО з Росією.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський ще не ухвалив остаточного рішення щодо участі в саміті НАТО у Вільнюсі. Від фінальних документів, які пропонуватимуть союзники, буде залежати, чи поїде президент на саміт Альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.07.2023 00:10