Фото: Офіс президента

Британія та Польща підтримали вступ України до НАТО за пришвидшеною процедурою

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі та його польський колега Збігнєв Рау висловили сподівання, що Україна стане членом НАТО за пришвидшеною процедурою. За подібною процедурою до Північноатлантичного альянсу увійшла й Фінляндія.

За словами Клеверлі, процес, за яким Швеція та Фінляндія подали заявку на приєднання, а Фінляндія уже приєдналася, був скороченим, тому що союзники визнали, що вони є високоздатними військовими державами, пише "Голос Америки".

"І я думаю, що ми повинні поміркувати над цим, коли ми обговорюємо, який процес буде доречним для України. Але я думаю, що ми зобов’язані визнати, наскільки покращилася їхня військова спроможність за останні 18 місяців", — сказав Клеверлі.

Очільник британського МЗС наголосив, що Збройні сили України отримали значний досвід "у використанні стандартного обладнання НАТО, доктрини НАТО і тактики НАТО". На його думку, це повинно скоротити терміни приєднання України до Альянсу.

З такою ж позицією виступив й польський колега Клеверлі Збігнєв Рау: "Позиція Польщі тут дуже чітка. Ми хочемо максимально наблизити Україну до альянсу в інституційному вимірі. Адаптувати військово-політичні структури України до тих, які є стандартними в альянсі".

Зазначимо, що днями Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО. На думку глави держави, такий крок став би величезною мотивацією для українських солдатів. Президент України наголосив, що "дуже важливо", аби наша держава отримала запрошення "зараз". Йдеться про зустріч лідерів на саміті НАТО у Вільнюсі 11-12 липня.

Нагадаємо, на саміті Північноатлантичного альянсу відбудеться перше засідання Ради Україна-НАТО на рівні голів держав та урядів. В Альянсі вважають, що Рада Україна-НАТО — це великий крок для української країни на шляху до адаптації процесів і структур до необхідних стандартів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.07.2023 03:18