Фото: Офіс президента

Чого Україні варто очікувати від саміту НАТО у Вашингтоні: відповідь Столтенберга

Під час саміту НАТО у Вашингтоні, який пройде 9-11 липня, лідери країн Альянсу обговорюватимуть допомогу Україні. Ключовою темою стане координація постачань озброєння для Сил оборони.

Таку заяву під час прес-конференції зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Я очікую, що союзники узгодять всеосяжний пакет заходів для України. Ця угода про те, що НАТО відіграватиме провідну роль у наданні та координації військової підтримки, допомоги у забезпеченні безпеки та навчання для України", — йдеться у заяві генсека НАТО.

Столтенберг переконаний, що у такий спосіб союзники по Альянсу матимуть змогу допомогти Києву створити "сили майбутнього" та забезпечити оперативну сумісність, що наблизить державу до членства в НАТО.

Він також зазначив, що у такій ситуації роль Альянсу полягатиме як у задоволенні потреб Києва для захисту від агресії РФ, так і допомоги в інтеграції у військово-політичний блок.

Столтенберг також очікує від країн Альянсу погодження довгострокових фінансових зобов'язань. Водночас, як зазначає посадовець, країни-члени НАТО під час саміту повинні домовитися про "сильне формулювання" щодо майбутнього вступу України до Альянсу.

"Не мені вдаватися в деталі точного формулювання, але я очікую, що це формулювання буде ще чіткішим у нашому зобов'язанні, що Україна стане членом Альянсу", — заявив Столтенберг.

Генсек НАТО підкреслив, що очікує заяв союзників щодо постачання великої кількості озброєння, снарядів для протиповітряної оборони та артилерії, щоб Україна змогла відбитися від атак росіян.

Нагадаємо, що генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вирішив відмовитися від планів щодо створення п'ятирічного фонду військової допомоги Україні. Свою думку він змінив після того, як зіткнувся з опозицією з боку членів НАТО.

Також у НАТО виношують ідею створити нову посаду спеціального посланника в Україні. На думку керівників Північноатлантичного альянсу, це потрібно, аби посилити свої довгострокові зобов’язання перед країною.

Раніше спікер Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що Україна може приєднатись до Північноатлантичного альянсу після завершення війни з Російською Федерацією. Цей процес постійно перебуває в русі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 12.06.2024 20:43