Анджей Дуда. Джерело: Офіс президента України

Польський президент Дуда зробив гучну заяву про пришвидшення руху України в НАТО

Польща хоче обговорити на саміті НАТО три основні теми. Це подальше посилення стримування й обороноздатності НАТО, реалізація євроатлантичних амбіцій України та питання перегляду підходу НАТО до Росії.

Про це повідомила польська агенція PAP із посиланням на заяву президента Польщі Анджея Дуди. Він зазначив, що подальше посилення обороноздатності НАТО містить у собі виконання рішень, ухвалених на самітах Альянсу в Мадриді 2022 року і Вільнюсі 2023 року.

"Ми повинні забезпечити, щоб усі в НАТО досягнули рівня 2% витрат на оборону. Під час холодної війни країни НАТО витрачали 3% свого ВВП на оборону, і ці витрати були настільки ефективними, що Заходу вдалося виграти холодну війну", — наголосив він.

За словами президента, реалізація євроатлантичних амбіцій України передбачатиме прискорення її вступу до НАТО. Дуда додав, що необхідно надіслати Україні офіційне запрошення вступити в НАТО.

"Для нас очевидно, що Україна не вдасться повноцінно прийняти в Альянс, поки не закінчиться війна, але цей процес, на нашу думку, має тривати, тому що це також демонстрація НАТО Росії того, що прагнення українського народу приєднатися до Північноатлантичного альянсу прислухаються, розуміють і виконують", — сказав він.

Дуда також акцентував, що багато країн НАТО у своїй риториці щодо Росії повертаються до Основоположного акту НАТО — Росія.

"Цей акт фактично вже давно не діє. Ми вважаємо, що Росія неодноразово порушувала цей акт. Цей акт треба вважати мертвим, його треба вважати фактично порушеним Росією", — сказав президент.

Цьогорічна зустріч представників НАТО пройде у Вашингтоні 9-11 липня.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявляв раніше, що не вірить у те, що Росія нападе на будь-яку країну Північноатлантичного альянсу. На його думку, диктатор Путін побоїться атакувати сильних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.06.2024 21:40