Ізраїльські танки на території Сектора Гази. Джерело: timesofisrael

Чому Ізраїль утримується від повномасштабного вторгнення в Сектор Гази: роз'яснення NYT

Ізраїль проводить обмежені наземні операції на території Сектора Гази через застереження Сполучених Штатів Америки. Раніше Єрусалим планував повномасштабне вторгнення.

Про це повідомляє The New York Times.

Представники адміністрації Байдена зазначають, що наразі важко зробити висновки, що у підсумку зробить Ізраїль. Наразі посилення авіаударів і розширене наземне вторгнення за останні три дні свідчать про більш агресивну позицію.

Своєю чергою глава ізраїльського уряду Біньямін Нетаньягу заявив 28 жовтня, що війська країни увійшли в Сектор Гази в п'ятницю, щоб почати "другий етап війни". Варто відзначити, що Нетаньягу не назвав цей крок вторгненням. Водночас офіційні особи збройних сил Ізраїля заявили в суботу, що війська держави увірвалися в північну частину анклаву і залишилися там.

На думку американських чиновників, вторгнення ізраїльських сухопутних сил у Газу є наразі більш обмеженими, ніж те, що військові офіційні особи Єрусалиму спочатку описали міністру оборони США Ллойду Остіну та іншим вищим військовим чиновникам.

За даними видання, перші плани ізраїльського вторгнення викликали занепокоєння офіційних осіб США, які висловили стурбованість тим, що їм бракує досяжних військових цілей і що ізраїльська армія (ЦАХАЛ) ще не готова розпочати наземне вторгнення.

"Іншими факторами, які, найімовірніше, також вплинули на військове планування Ізраїлю, американські чиновники називають можливий вплив на переговори про звільнення заручників і той факт, що ізраїльські політичні і військові лідери розділилися в думках про те, як, коли й навіть чи варто здійснювати вторгнення", — йдеться у висновку The New York Times.

Згодом представники Пентагона заявили, що Ізраїль, схоже, проводить поетапну операцію, коли невеликі розвідувальні підрозділи просуваються до Гази, щоб визначити місцеперебування бойовиків ХАМАСу, вступити з ними в бій і виявити їхні вразливі місця.

"Якщо слабкі місця, шви та прогалини виявлені, вони залучають основні сили для нападу", — сказав Мік Малрой, колишній високопосадовець із питань політики Близького Сходу в Пентагоні та офіцер ЦРУ у відставці.

Своєю чергою генерал армії США Фредерік Ходжес сказав, що ЦАХАЛ може вдаватися до цієї тактики, щоб зменшити втрати, а також супутні руйнування будівель.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Також Ізраїль планує наземну операцію у Секторі Гази. Наразі на кордоні Ізраїль зосередив сотні одиниць військової техніки. Наступ повинен був розпочатися 14-15 жовтня, однак його відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Пізніше Армія оборони Ізраїлю заявила, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться. Кількість захоплених ХАМАСом заручників оцінюється в понад 200 людей.

Нагадаємо, 25 жовтня у ЗМІ з'явилася інформація, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу готовий відстрочити введення військ, щоб вести переговори про заручників.

Також журналісти поінформували, що сотні бойовиків палестинських терористичних угруповань із Сектора Гази пройшли спеціальну підготовку в Ірані незадовго до нападу на Ізраїль. Йдеться про навчання, яке відбулося у вересні поточного року.

Зауважимо, 27 жовтня Генеральна Асамблея Організації об'єднаних націй під час засідання ухвалила йорданську резолюцію. Вона закликає до гуманітарного перемир'я в Секторі Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.10.2023 19:07