Теракт у Росії. Джерело: росЗМІ

Чому Кремль так невпевнено звинувачує Україну у теракті в Підмосков'ї: роз'яснення ISW

Президент Росії Володимир Путін та інші високопоставлені кремлівські чиновники, схоже, щосили намагаються підтримувати послідовну риторичну лінію з приводу нападу на "Крокус Сіті Холл", що вказує на те, що Кремль не до кінця зрозумів, як узгодити свої інформаційні операції з реальністю своєї розвідки та правоохоронних органів. 

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

За даними аналітиків, Путін та інші високопосадовці не повністю об'єдналися навколо хибної версії про те, що Україна якимось чином організувала напад 22 березня на концертну залу "Крокус", відповідальність за яку взяла на себе "Ісламська держава". У своєму зверненні 23 березня після нападу Путін прямо припустив, що нападники пов'язані з Україною. Потім Путін 26 березня звернувся до колегії генеральної прокуратури Росії та згадав про напад на "Крокус", закликавши генеральну прокуратуру встановити всі факти у справі, але не звинувачуючи прямо чи опосередковано Україну в нападі. Путін лише один раз згадав український уряд під час незв'язаної частини звернення про повернення "втраченого" майна Росії за кордоном — помітна зміна порівняно з його зверненням від 25 березня, в якому стверджувалося, що Україна була "замовником" нападу, та його звинуваченням від 23 березня, що нападники втекли в Україну. 

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков також відмовився 26 березня прямо заявити, що Україна організувала напад на "Крокус" у відповідь на питання преси про те, як Росія відреагує, якщо "підтвердить" передбачувану участь України. Коливання Путіна між прямим звинуваченням України в один день та уникненням цієї проблеми наступного дня дозволяють припустити, що Кремль ще не встановив шаблонну лінію про те, як обговорювати напад, ймовірно, частково внаслідок шоку, який зазнала російська еліта після нього.

Однак інші високопоставлені російські чиновники посилили необґрунтовану версію Кремля, який звинувачує Україну в організації нападу, проте визнали, що російська влада нині не має критичної інформації про напад, що, мабуть, суперечить їхнім власним заявам та заявам, зробленим іншими кремлівськими чиновниками. Голова Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ) Олександр Бортніков звинуватив Службу безпеки України (СБУ) в організації нападу за участю США та Великої Британії з метою посіяти паніку у російському суспільстві. Це давня наративна лінія Кремля, яка намагається зобразити війну в Україні як екзистенційну війну проти колективного Заходу, але потім заявив, що Росія досі не назвала людину, яка замовила напад. 

Бортніков також підкреслив, що російські служби безпеки вжили всіх можливих заходів, щоб не допустити проникнення нападників на територію України, що відповідає зверненню Путіна від 23 березня, але контрастує із заявами Лукашенка від 26 березня. Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев 26 березня відповів на питання преси про те, хто вчинив напад: "Ісламська держава" (ІД) або Україна, "звичайно, Україна", а потім посилив цю версію, заявивши, що "багато речей вказують на причетність України", виступаючи на російському державному телеканалі "Росія-1", і припустив, що російські спецслужби та правоохоронні органи зрештою дійдуть такого висновку.

Нагадаємо, що у вечірньому відеозверненні 23 березня президент Володимир Зеленський звинуватив російський режим у спробах перекинути на Україну відповідальність за теракт у торговому центрі поблизу Москви, назвавши кремлівського диктатора "нікчемою".

24 березня віце-президентка Сполучених Штатів Америки Камала Гарріс заявила, що наразі немає жодних підтверджень щодо звинувачень Кремля у причетності України до теракту в "Крокус Сіті Хол".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.03.2024 05:53