Артем Дмитрук. Джерело: Instagram

Чому нардепа Дмитрука не затримали до втечі за кордон: пояснення ДБР

Законних підстав для затримання народного депутата Артема Дмитрука до його втечі за кордон не було, тому його не змогли затримати. Для цього необхідна підозра, яку може оголосити лише генеральний прокурор.

Про це розповіла радниця зі стратегічних комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Вона наголосила, що відкрито кримінальне провадження щодо незаконно перетину чинним нардепом кордону, слідство ДБР робить все, щоби встановити місце його перебування.

"Для того, щоби він потрапив в базу Інтерполу потрібно декілька технічних моментів, коли ця процедура запускається. Тоді Україна та ДБР може розраховувати, що наші колеги правоохоронці з інших держав будуть активно допомагати та співпрацювати, матимуть законні підстави, щоби затримати народного депутата на території іншої країни, яка звичайно ж співпрацює з Україною", — зазначила Сапьян.

Вона також додала, що після оприлюднення відео, на якому Дмитрука бачили у Великій Британії, слідчі ДБР звернулися до британських колег. Наразі встановлюється місце знаходження народного депутата.

"Звичайно, слідчі звернулися одразу до своїх колег з Великої Британії для того, щоби ті могли підтвердити, що цей чинний депутат перебуває безпосередньо там. Ну, і звичайно ж у них з'являться уже законні підстави, щоби його затримати", — сказала вона.

Представниця ДБР також пояснила, чому Дмитрука не затримали перед втечею з України, попри спостереження за ним правоохоронців. За її словами, для цього не було законних підстав.

"ДБР і слідство вбачало ознаки підготовки до організації можливої втечі. Але у слідства не було законних підстав, щоб убезпечити, стримати, затримати та взагалі цей план втечі довести до провалу... Саме генеральний прокурор може оголошувати підозру чинним народним депутатам, її оголосили вже після того, як депутат залишив територію України. Тому якби була підозра, то мали би законні підстави. Не було підозри — не мали законних підстав", — пояснила Сапьян.

Відповідаючи на запитання, чи планує ДБР допитати народного депутата від забороненої партії "ОПЗЖ" Суто Мамояна, помічник якого нібито допоміг Дмитруку виїхати за кордон, речниця запевнила, що всі дані перевіряються.

"Можу лише сказати, що будь-які дані, які з'являються у ЗМІ, потім перевіряють слідчі. Якщо це потрібно, перевірятимуть і додатково. Ми також бачили цю інформацію, і слідчі, відповідно, теж бачили. Можемо сказати, що на той момент навіть із пояснень розуміємо, що ознак такої умисної співпраці немає, грубо кажучи, що помічник знав, що саме він робить безпосередньо. Можливо, його ввели в оману. Поки що ознак умисного злочину слідство не вбачає", — сказала вона.

Сапьян не виключила, що, якщо в ході досудового розслідування виявиться щось інше, тоді проведуть відповідні процесуальні та слідчі дії.

Як відбувалася операція із переправлення Дмитрука за кордон

Депутат виїхав з Києва близько першої години дня у напрямку Одеси, але за кермом авто перебувала інша людина. 

"Завдяки аналізу відео з камер відеоспостереження на автотрасі Київ-Одеса, допиту водія та відпрацюванню низки оперативних версій встановлено, що Народний депутат вийшов з машини на трасі поблизу одного з населених пунктів Роздільнянського району Одещини", — наголосили у ДБР.

Як з'ясувалося, близько 17:00 він пересів в інше авто, за кермом якого перебував інший фігурант, а також організатор схеми переправлення. Близько 21:00 вони доставили депутата до кордону, після чого він пішки незаконно залишив Україну.

Справа Дмитрука: що відомо

Раніше ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомляли, що нардеп незаконно покинув Україну на День Незалежності — у суботу, 24 серпня. Сам Дмитрук у Telegram почав заявляти, що ніби його планують затримати й невдовзі за місцем його проживання у Києві та Одесі відбуватимуться обшуки. Крім того, він заявляв про буцімто фейки, що його родина і він в Молдові й українські спецслужби вимагають, аби молдовські — затримали його.

25 серпня генеральний прокурор повідомив Дмитруку про підозру через напади на правоохоронця та військового, замах на викрадення вогнепальної зброї, спричинення потерпілому середньої тяжкості тілесних ушкоджень та хуліганство. До того ж, відповідно до вимог КПК України, його викликали до слідчого Державного бюро розслідувань для проведення слідчих та процесуальних дій на 10:00 29 серпня та 30 серпня поточного року. Дмитрук майже одразу відреагував на повідомлення йому про підозру. Він заявив, що не погоджується з таким рішенням Офісу генерального прокурора, й назвав справу "сфальсифікованою і видуманою".

29 серпня Печерський районний суд міста Києва обрав чинному народному депутату України Артему Дмитруку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення застави.

Варто зауважити, що нардеп Дмитрук відомий низкою скандалів. Зокрема, він був одним з трьох "антивакцинаторів", яких називав голова фракції "слуг" Давид Арахамія. Дмитрука виключили з фракції "Слуга народу" в листопаді 2021 року.

У лютому 2024 року Дмитрук вніс заставу за монаха Києво-Печерської Лаври ієродиякона УПЦ МП Павла Музичука, затриманого Службою безпеки України за підозрою у виправдовуванні та визнанні правомірною збройної агресії РФ проти України.

Також журналісти Bihus.Info знайшли докази співпраці позафракційного народного депутата Артема Дмитрука з підозрюваним у п'яти злочинах проти України Сергієм Чертиліним.

Нагадаємо, що 2 вересня працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру трьом особам, які незаконно переправили підозрюваного у нападах на громадян народного депутата Артема Дмитрука через державний кордон до тимчасово захопленого Придністров’я.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.09.2024 13:59