Фото: cxid.info

Чому Полтавщині потрібно готуватись до землетрусів: роз'яснення геофізика

На Полтавщині за останні 14 років сталося 15 землетрусів. Причин сейсмічної активності в регіоні може бути кілька, зокрема й через розлом по лінії Перещепине — Карлівка — Зачепилівка.

Про це розповів геофізик Володимир Шляховий, пише "Суспільне".

Фахівець вже багато років досліджує сейсмічну активність на Полтавщині, і, за його словами, у регіоні з 2010 року сталося 15 землетрусів. Найбільший з них — 3 лютого 2015 року поблизу Гадяча (епіцентр на Сумщині). Тоді за школою Ріхтера землетрус оцінили у 4,7-4,8 бала.

"У земних надрах є напруження і тиск завжди, і якщо додаткові якісь збурення є і впливи, то може статися і землетрус. Більшість землетрусів на Полтавщині сталися на глибині від 5 до 11 кілометрів. Механізм подій цих землетрусів однотипний. Тобто причина завжди одна і та ж", — прописано в науковій роботі сейсмографа.

Де найчастіше відбуваються землетруси

Більшість із 15 землетрусів сталася саме по лінії Перещепине — Карлівка — Зачепилівка. Учені Полтавської гравіметричної обсерваторії вивчають кілька варіантів, що могли спричинити такі рухи земної кори. Як зазначив геофізик, ймовірність впливу нафто-газового видобутку теж не можна ігнорувати. 

"Хоча так глибоко свердловини не копають, але виключати це не можна. Також ми звернули увагу, що кількість землетрусів у Афганістані і Ірані збільшилась з початком військових конфліктів на цих землях", — сказав Володимир Шляховий.

На думку фахівця, найближчими роками в Україні очікують землетрус у 7-7,5 бала, який має статись в сейсмоактивній зоні Вранча. 

"Така сейсмічна подія становить небезпеку для України", — переконаний Володимир Шляховий.

Ще 12 липня було зареєстровано землетрус з території Румунії. В Україні коливання могли відчути тільки окремі люди на верхніх поверхах будинків.

Раніше повідомлялось, що вночі 20 квітня поблизу Коломиї Івано-Франківської області зафіксували землетрус магнітудою 1,4 бала.

Нагадаємо, 18 лютого у Тернопільській області стався землетрус. Його магнітуда сягала 2,6 бала. Підземні поштових були зафіксовані об 11:07 на глибині п'ять кілометрів.

Варто зазначити, що це не перший землетрус, який зафіксували в Україні у лютому. Так, 6 лютого було зафіксовано землетрус в Івано-Франківській області. Його магнітуда — 2,6 бала за шкалою Ріхтера. Трясло на глибині чотири кілометри. Джерело землетрусу було розташоване за 12 кілометрів на схід від Яремче Івано-Франківської області. 

Також 1 березня в Полтавській області стався землетрус. Спеціалісти визначили його магнітуду — 3,6 за шкалою Ріхтера.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 05.08.2024 14:42