Фото: Офіс президента

Чому Україна та Росія більше не обмінюються полоненими: відповідь представника Координаційного штабу

Україна готова до обміну полоненими, однак все залежить від російської сторони. Однак з серпня цього року Росія фактично заморозила звільнення військовополонених.

Про це заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко. 

За його словами, зараз тривають переговори. Водночас місця для утримування військовополонених в Україні закінчуються.

"Ми б з радістю обміняли їх хоч завтра на наших захисників. Ми знаємо, що умови, в яких наші захисники перебувають у Росії, значно гірші за ті умови, які пропонуємо ми. Але, дійсно, починаючи з літа, Росія заморозила фактично обміни. Вони у тому обсязі, як це було раніше, не відбуваються", — заявив він.

Яценко наголошує, що РФ затягують обмін, бо не цікавиться долею своїх полонених.

"У травні цього року в нас сталося кілька великих обмінів, останній, що відбувся, стався сьомого серпня. Ми змогли повернути лише 22 особи. Знаходяться різні причини для того, щоб відстрочити ці обміни, і фактично це таке гачкотворство для того, щоб цей процес уповільнити, і для того, щоб мати можливість проводити якісь пропагандистські кампанії. Ми вважаємо, що це робиться саме для цього", — підкреслив він.

Нагадаємо, батальйон, що складається з українських військовополонених, найближчим часом планують розгорнути на фронті в Україні. Це є очевидним порушенням Женевської конвенції про військовополонених. Російські державні пропагандистські ЗМІ повідомили, що 7 листопада солдати батальйону "Богдан Хмельницький" склали присягу на вірність Росії. Незабаром їх відправлять в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.11.2023 23:58