Фото: Генштаб ЗСУ

Чому "вагнерівцям" не вдається покинути Бахмут: в ISW оцінили успішні дії української армії

Збройні сили України проводять успішні контратаки в районі Бахмута. Саме тому російським військам може бути важко провести деблокування підрозділів ПВК "Вагнера"

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

ПВК "Вагнера" поки лишається у Бахмуті

Євген Пригожин, який є засновником російської ПВК "Вагнера", заявив, що його найманці продовжують здавати позиції в місті Міноборони Російської Федерації та відходити з Бахмута. За словами Пригожина, Міноборони РФ активно перекидає регулярні частини своїх формувань на позиції "вагнерівців" у Бахмут, а ті проводять організований відхід із міста.

Також "кухар Путіна" повторив 26 травня, що до 1 червня Міноборони РФ нібито повністю візьме місто та його околиці під контроль. При цьому аналітики ISW не спостерігали візуальних підтверджень того, що регулярні російські сили займають позиції "вагнерівців" у самому Бахмуті або що найманці залишають місто.

Експерти ISW також вказали, що нещодавно бачили кадри, на яких нібито показані елементи 123-ї бригади "ДНРівців", яка, ймовірно, раніше дислокувалася під Сіверськом, що діє в районі Бахмута, і бойовики можуть замінити формування найманців.

Що відбувається у Бахмуті

Українські джерела переконані, що "вагнерівці" все ще присутні в Бахмуті, і що темпи наступальних операцій РФ навколо міста суттєво знижуються.

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що регулярні частини Російської Федерації замінили частини "Вагнера" у передмісті Бахмута, ймовірно, маючи на увазі райони на флангах навколо міста. За її словами, ЗСУ, як і раніше, контролюють позиції на південно-західній околиці міста і що "вагнерівці" все ще присутні в самому Бахмуті.

Також українські джерела повідомляють, що темп російських наступальних операцій довкола Бахмута знизився після заявленого Росією нібито захоплення міста. У Генштабі ЗСУ повідомили, що 26 травня російські війська вели безрезультатні наступальні операції в районі Бахмута та у напрямку Предтечине (15 км на південний захід від міста).

Наступ ЗСУ на Бахмутському напрямку

Аналітики ISW зазначають, що продовження успішних обмежених контратак українських військових на флангах Бахмуту може ускладнити російську операцію щодо зміни "вагнерівців" у місті.

Російські блогери заявляли, що ЗСУ провели успішні контратаки в районі Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід від міста).

Популярний "військкор" стверджував, що українські контратаки в районі Оріхово-Василівки змусили частини ПВК "Ветерани" відступити на кілометр від позицій, що раніше займалися в цьому районі. Блогер розповідав, що українські сили захопили височини вздовж траси E40 (Бахмут — Слов'янськ) біля Оріхово-Василівки, і що в цьому районі тривають бої.

Він також стверджував, що ЗСУ просунулися у бік Кліщіївки та перетнули канал Сіверський Донець, можливо, погрожуючи оточити населений пункт та змусити російські війська відступити на схід.

"Однак кадри з геолокацією, опубліковані 24 та 25 травня, вказують на те, що російські сили, ймовірно, відновили обмежені позиції на захід від Кліщіївки", — йдеться у звіті.

Нова фаза операцій ЗСУ біля Бахмута

Експерти ISW раніше оцінювали, що силам Російської Федерації може бути важко провести деблокування замість сил "Вагнера" в Бахмуті, й успішні обмежені та локальні контратаки ЗСУ, ймовірно, ускладнять їхню здатність це здійснити.

"Зниження темпів російських наступальних операцій у районі Бахмута та повідомлення про продовження операції з надання допомоги на місці, ймовірно, ще більше дають українським силам у цьому районі ініціативу розпочати нову фазу операцій навколо міста, якщо вони того забажають", — пишуть аналітики.

Фото: ISW

Ключові висновки

  • 25 і 26 травня війська РФ завдали великомасштабного ракетного та безпілотного удару по території України.
  • Кремль, ймовірно, відновлює свою інформаційну кампанію, щоб змусити Захід змусити Україну піти на поступки та вести переговори на вигідних для Росії умовах.
  • Повідомляється, що 25 травня ПВК "Вагнера" обміняла 106 українських військовополонених на невстановлену кількість російських військовополонених, що дозволяє припустити, що "вагнерівці" могли провести обмін незалежно від Міноборони РФ.
  • Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на північний схід від Куп'янська і на рубежі Сватове - Кремінна.
  • Війська РФ продовжували обмежені наступальні дії на фронті Авдіївка - Донецьк.
  • Російські сили продовжували обстрілювати українські позиції на півдні України.
  • Російські офіційні особи продовжують формувати нові добровольчі формування для захисту російських регіонів, що межують з Україною.
  • Російська окупаційна "влада" продовжує спроби стерти українську культурну спадщину шляхом розграбування українських артефактів.

Нагадаємо, раніше заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що найманці приватної військової компанії "Вагнера" виходять із Бахмута. Наразі передмісті ворог замінив підрозділи "вагнерівців" на армійські регулярні загони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.05.2023 07:27