Фото: mediacenter.org.ua

Чому винищувачі F-16 більш пріоритетні для України, ніж штурмовики А-10: пояснення Повітряних сил

Для української авіації пріоритетом залишається отримання від західних партнерів багатоцільових винищувачів F-16. Вони необхідні для завоювання переваги в повітрі.

Про це повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат у коментарі "Українській правді".

Зауважимо, командувач Сухопутних військ України Олександр Сирський заявляв, що Києву потрібно більше військових літаків для ведення бойових дій, таких як американські штурмовики А-10. Сирський зазначав, що A-10 дадуть вирішальну підтримку наземним військам, адже ці літаки призначені для знищення наземних цілей: танків, артилерії тощо.

Водночас речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснив, що лише після отримання переваги у повітрі і можна розглядати варіанти штурмової авіації та ударних гелікоптерів для безпосередньої підтримки наземних військ.

"Позиція Повітряних сил щодо отримання на озброєння західних літаків є незмінною: пріоритетом є F-16, на яких зараз навчаються наші пілоти. Можливо буде інший тип, але саме — багатоцільовий літак, здатний працювати по повітряних, наземних та надводних цілях. Тому F-16  є багатофункціональним і може виконувати ряд цих функцій із широким спектром озброєння", — зауважив Ігнат.

До того ж Ігнат наголосив, що літак А-10 виконує монофункцію: він здатен підтримувати вогнем наземні війська, тобто завдавати потужних ударів по позиціях противника на землі. Крім цього, літак А-10 значно дорожчий в обслуговуванні за F-16.

"Платформа А-10 буде занадто обтяжливою для авіації Повітряних сил, у нас просто не вистачить ресурсів для освоєння цього літака, як матеріальних, так і людських", — говорить Ігнат.

За словами речника, Збройні сили України вже мають на озброєнні літаки штурмової авіації, це — Су-25, які сьогодні працюють близько до лінії вогню разом із вертольотами армійської авіації та Повітряних сил (Мі-24, Мі-8). Крім того, є два типи винищувачів МіГ-29, Су-27, бомбардувальник Су-24М, транспортна авіація.

"Зрозуміло, що для Сухопутних військ дуже важлива підтримка з повітря. Але цю функцію якраз і виконують Су-25 та вертольоти", — додає речник Повітряних сил.

Ігнат також зауважив, що за умов, коли противник має багато засобів протиповітряної оборони на передній лінії фронту, має перевагу в повітрі, зокрема, на окупованих територіях, де потужні російські авіаційні комплекси типу Су-35 загрожують українським літальним апаратам, використання штурмової авіації є суттєво обмеженим.

Ігнат наголошує, що передумовою успіху є завоювання переваги в повітрі, яке зможе забезпечити як літак F-16, так і зенітні ракетні комплекси середнього та великого радіуса дії.

"І після цього стає можливим ефективне застосування штурмової авіації за призначенням для підтримки наземних військ, а також і бойових вертольотів, зокрема і західного зразка, які дуже хочуть отримати наші побратими з армійської авіації (мова про Apache, Black Hawk і т.д.). Звичайно, командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський хотів би бачити більше підтримки з повітря, але Україна не надсилала офіційний запит на надання нам літаків А-10. На сьогодні питанням №1 є освоєння F-16", — зазначив Ігнат.

Нагадаємо, 3 січня стало відомо, що Норвегія відправить два американські винищувачі F-16 у Данію для навчань українських пілотів. Слідом за Норвегією Бельгія повідомила, що відправить два двомісні винищувачі F-16 і близько п'ятдесяти осіб до Данії для навчань українських пілотів. Літаки розмістять на данській авіабазі Скідструп із березня по вересень 2024 року.

Також 9 січня перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Олександр Павлюк заявив, що на сьогодні в Україні триває активна підготовка льотного персоналу до повноцінної роботи та обслуговування винищувачів F-16.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.01.2024 17:34