Фото: Twitter Петра Павела

Чому Захід не дає Україні винищувачі F-16: президент Чехії озвучив причину

Президент Чехії Петр Павел назвав однією з причин того, що союзники не дають Україні винищувачі F-16, побоювання, що Росія зможе захопити комплектувальні.

Про це він повідомив в ефірі місцевого радіо, пише видання České noviny. За його словами, Україні потрібна авіація для підготовки до вирішальної фази війни проти Росії.

Він нагадав, що західні союзники не передають сучасні винищувачі, оскільки підготовка до їхньої експлуатації займає багато часу. За словами Павела, рішенню Заходу також заважає наявність секретних комплектувальних у їхніх літаках, а партнери України не хочуть, щоби ці пристрої потрапили до рук Росії.

"Але я знаю, що переговори продовжуються. У результаті Україна може отримати кілька F-16, можливо, з демонтованою частиною цієї техніки", — сказав чеський президент.

Винищувачі F-16 для України: що відомо

Україна неодноразово закликала партнерів надати F-16 і далекобійні ракети. Вперше до союзників з приводу цього звернувся 20 січня на зустрічі у форматі "Рамштайн" президент України Володимир Зеленський

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат пояснював, що F-16 можуть допомогти закрити небо над Україною і збивати крилаті ракети рашистів. Ці винищувачі є легкими, мають бойовий радіус 550 км (озброєні шестиствольною авіаційною гарматою, яка може нести до шести керованих ракет ближнього бою) й можуть набирати швидкість до 2410 км/год.

Міністр оборони Олексій Резніков заявляв, що союзники України, які блокували надання винищувачів, змінюють своє ставлення щодо цього. Нідерланди вже заявили, що готові розглянути передачу Україні винищувачів F-16 після отримання відповідного запиту від Києва.

За даними західних ЗМІ, останнім часом у групі "Рамштайн" виникли певні розбіжності, зокрема щодо того, чи потрібно і коли відправляти західні винищувачі в Україну, а також щодо затримок з постачанням деяких озброєнь. Насамперед це стосується німецьких та іспанських танків.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що рішення щодо надання Києву винищувачів F-16 буде прив'язане до результатів українського контрнаступу. За його словами, американські літаки могли б остаточно покінчити з домінацією РФ у повітрі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.05.2023 23:46