Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Чому ЗСУ вигідно тримати Авдіївку: відповідь екс-командира "Айдару"

Російська армія втрачає багато живої сили під час безперервних штурмів Авдіївки, що на Донеччині. Це вигідно для Сил оборони з огляду на співвідношення жертв серед українських воїнів та російських загарбників.

Таку заяву зробив ветеран війни та колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий, пише "24 Канал". За словами експерта, у них старий перевірений спосіб — м'ясні штурми

"Ними вони й беруть. Я зараз скажу страшну річ. Це в жодному разі не про те, що нашим хлопцям там легко, ні, їм дуже важко. Але з погляду страшної арифметики війни — нам нині вигідно, що росіяни так уперто беруть Авдіївку. Співвідношення втрат в Авдіївці зараз один до дванадцяти. За кожного нашого загиблого захисника вмирає 12 росіян. Це абсолютно страшна м'ясорубка, яка перемелює їхні резерви. І чим довше вона працювала б, тим нам краще", — запевнив Дикий.

Він також наголосив, що "бути всередині цієї м'ясорубки, навіть якщо працюєш у ній ножем, — це дуже важко". Дикий підкреслив, що хлопці й дівчата тримаються там у страшних умовах, але кажуть, що треба триматися, бо це має сенс.

Проте, як зазначає Дикий, по всьому фронту є проблема "снарядного голоду".

"Якби не це, то я був би впевнений, що ми ще місяцями зможемо тримати Авдіївку. Але, на жаль, в умовах "снарядного голоду" це під питанням", — сказав ветеран війни.

Дикий заявив, що саму Авдіївку такими штурмами окупанти не захоплять, але там є лише одна траса через Орлівку, яка з'єднує Авдіївку з нашими тилами. Росіяни вже досить близько до неї просунулись і повзуть далі.

"Якщо вони вийдуть до траси, то її переріжуть. Якщо довго стримувати ці м'ясні штурми, коли наша артилерія мовчатиме через брак снарядів, то росіяни все-таки виповзуть. У такому випадку ніхто не лишатиме там гарнізон, ніхто не робитиме другий Маріуполь. Тоді доведеться відходити", — сказав військовий.

Дикий наголосив, що для росіян це не принесе жодної стратегічної користі. Окупанти, ціною величезних втрат, здобудуть маленький політичний бонус та з гордістю скажуть, що взяли Авдіївку.

Ситуація на фронті

На Авдіївському напрямку наші захисники відбили 20 атак ворога в районі населеного пункту Авдіївка та ще три атаки в районі Первомайського Донецької області, де ворог за підтримки авіації намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Олександропіль Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали понад 15 населених пунктів, серед них: Новобахмутівка, Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

Нагадаємо, командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський здійснив чергову робочу поїздку до військових частин і підрозділів. Цього разу він відвідав українських бійців, які ведуть оборону на Куп’янському напрямку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.02.2024 21:40