Фото: соцмережі

Ціна військового екіпірування збільшилася утричі: Міноборони загриміло у черговий скандал

Навколо закупівель Міністерства оборони України розгорівся черговий скандал. Військові куртки різко зросли у ціні дорогою між турецькою й українською митницями.

Про це йдеться у розслідуванні ZN.UA.

За даними журналістів, військові куртки дивним чином перетворилися з "камуфляжних" на "зимові вітрозахисні", і на цьому перетворенні набрали державної ваги з 29 до 86 доларів за штуку. У підсумку ціна військового екіпірування для Міноборони у 2022 році збільшилася утричі під час доправлення.

Деталі контракту

Міноборони восени 2022 року уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на постачання зимового одягу. За даними джерела, ця фірма лише у жовтні-грудні ввезла до України з Туреччини 233 тисячі курток на 20 мільйонів доларів і 202 тисяч штанів на 13 мільйонів доларів. Ціна була прийнятною як для зимового одягу. Куртки від турків йшли по 86 доларів. Інший постачальник з Болгарії віз для Міноборони з Китаю куртки по 95 доларів. Але проблема в тому, що з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні.

За даними видання, середня вага китайських курток була два кілограми. А турецької — 1,1 кг. Це дуже схоже на різницю між літнім жакетиком і зимовою теплою курткою.

Журналісти оприлюднили пакет супровідних документів на одну з партій товару від Vector avia, де видно, як 4900 курток загальною вартістю 142 тисячі доларів "перетворюються" на 4900 курток за 421 тисячу доларів.

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань спільно з Національним антикорупційним бюро завершили розслідування щодо колишніх заступника міністра оборони та т.в.о. директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони. Вони під час закупівлі продуктів для армії завдали збитків державі на 12 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.08.2023 09:39