Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Ціни на продукти суттєво зростуть: що найбільше подорожчає

До кінця 2024 року ціна на борщовий набір у середньому зросте на 30-35% порівняно з минулим роком. Це пов’язано і з неврожаєм, і зі зниженням доходів пересічних українців.

Про це повідомив UWN із посиланням на член "Економічного дискусійного клубу" Олега Пендзина. За його словами, на зростання ціни на картоплю вплинуло те, що цього року ми мали на 30% менший урожай, ніж торік, а якість продукту погіршилася через посуху й аномальну спеку.

Але основна причина зростання ціни на овочі, за версією Пендзина, зумовлена зниженням доходів українців.

"Ми переживаємо зміни в харчових звичках — відмовляємося від м'яса та риби, споживаючи більше хліба та картоплі", — зазначив він.

Це підтверджують офіційні дані Держстату, за якими за рік ціни на овочі в середньому зросли на 36-37%, на відміну від цін на м’ясо. Також на зростання вартості картоплі впливає імпорт із Польщі та Литви, який відбувається через політику українських аграріїв на притримування продажу власного врожаю до максимального зростання ціни. Тож попит на картоплю задовольняється ритейлом імпортною продукцією.

У жовтні 2024 року ціни на картоплю зросли втричі порівняно з минулим роком, зараз це в середньому 24-30 гривень за кілограм у магазинах. Основними причинами є менша врожайність, логістичні проблеми та сезонні коливання попиту.

Вартість картоплі на гуртовому ринку нині складає в середньому 17,5 гривні за кілограм, що на 169% вище, ніж у цей самий період минулого року, коли вона коштувала лише 6,5 гривні за кілограм. Урожай картоплі цього року виявився суттєво меншим порівняно з попередніми роками через несприятливі погодні умови. Посухи та сильні дощі в різних регіонах України призвели до зниження обсягу врожаю, що безпосередньо вплинуло на збільшення цін. Що менша пропозиція на ринку, то вища ціна.

Окрім того, як стверджують фахівці, війна в Україні спричинила серйозні ускладнення з логістикою в постраждалих регіонах. Труднощі з доставленням продукції з цих регіонів, зокрема, збільшення вартості пального, вплинули на кінцеву ціну картоплі в магазинах і на ринках. Ціни на картоплю є вищими у великих містах і промислових регіонах.

Нагадаємо, що українські тепличні комбінати підвищують ціни на помідори. Таку ситуацію гравці ринку пов'язують із доволі суттєвим зниженням пропозиції тепличних овочів на ринку, попит на які залишається стабільним.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.10.2024 14:54