Фото: Pixabay

Ціни на картоплю стрімко ростуть: скільки зараз коштує основний овоч українців

В Україні цього тижня ціни на картоплю знову різко підскочили вгору. Головна причина — високий попит та низька урожайність на цей популярний овоч.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

"Ажіотаж на ринку картоплі в Україні не вщухає, навіть, попри прибирання цієї продукції в місцевих господарствах", — йдеться у повідомленні. 

Станом на сьогодні українські фермери оцінюють кілограм картоплі від 17 до 25 гривень, що на 19% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. 

Чому дорожчає картопля?

За словами самих виробників, основним фактором, що провокує зростання цін у сегменті картоплі, стало зниження врожайності цієї культури через несприятливі погодні умови влітку поточного року. При цьому фермери зазначають, що через посуху, яка спостерігалася в основних регіонах виробництва картоплі, дуже високий відсоток некондиційної продукції, яка не підлягає тривалому зберіганню.

Водночас, за словами аналітиків, причиною зростання цін у цьому сегменті, як і раніше, залишається підвищений попит з боку гуртових компаній, які продовжують закуповувати цю продукцію для зберігання. При цьому в деяких регіонах через сильні дощі збирання врожаю картоплі дещо ускладнено, що додатково сприяє зростанню цін на цю продукцію.

Варто зазначити, що сьогодні ціна на картоплю в Україні в середньому вже у 2,8 раза вища, ніж за аналогічний період минулого року. 

Нагадаємо, минуло тижня в Україні суттєво зросла вартість яблук. Ціни на цей фрукт досягли максимуму за останні сім років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.10.2024 17:33