Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

"Цього ніколи не станеться": Сунак відповів на бажання Росії щодо капітуляції України

Кремль робив спроби зірвати Глобальний саміт миру у Швейцарії, адже прагне, щоби Київ капітулював. Однак Росії на це не варто сподіватися.

Таку заяву зробив під час першого пленарного засідання Саміту миру прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. Він наголосив, що Москва робила спроби завадити цій зустрічі, адже відчуває загрозу від обговорення принципів міжнародного права.

"Нам варто спитати: чому Росія відчуває, що їй аж так загрожує саміт, де йдеться про основоположні принципи територіальної цілісності, продовольчої та ядерної безпеки?" — зазначив Сунак.

Він нагадав, що за деякий час до проведення саміту представник Росії в ООН Василь Небензя заявив, що єдиною темою міжнародних зустрічей щодо України має бути "безумовна капітуляція київського режиму".

"Що ж, цього ніколи не станеться. Бо агресія не може й не повинна взяти гору", — наголосив Сунак, реагуючи на слова Небензі.

Як відомо, у суботу, 15 червня, у Швейцарії стартував інавгураційний Саміт миру, який організувала Україна з допомогою президента Швейцарії. Головними темами зустрічі є три елементи формули миру, розробленої президентом Володимиром Зеленським: гуманітарна, продовольча та ядерна безпека. Крім того, партнери обговорять, як залучити РФ до пошуку справедливого миру в Україні.

У саміті беруть участь 92 держави світу та вісім організацій, з яких 57 представлені на найвищому рівні — президентів або прем’єр-міністрів. Ще 29 країн представлені на міністерському рівні — здебільшого міністри закордонних справ. Лише шість держав скерували до Швейцарії послів: Індонезія, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати, Південна Африка, Філіппіни, а також Бразилія. До речі, Бразилія та Святий Престол мають статус спостерігачів, а не офіційних учасників Саміту миру.

Китай дотримав слова та вирішив не брати участь у Саміті миру, тоді як несподіванкою стало підтвердження присутності від Саудівської Аравії. Крім того, прибули представники від Ради Європи, Єврокомісії, Євроради, Європарламенту, ОБСЄ, ООН, Організації американських держав. Приїхав і Вселенський патріарх Варфоломій.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що представники Російської Федерації не були запрошені на перший Саміт миру через те, що країна-агресор не зацікавлена покласти край війні в Україні.

Нагадаємо, 16 червня на Глобальному саміті миру країни-учасниці розділяться на робочі групи. Вони намагатимуться реалізувати три пріоритети з формули миру Володимира Зеленського.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.06.2024 00:23