Фото: Офіс президента

У Зеленського пояснили, у якому форматі пройде Глобальний саміт миру 16 червня

У неділю, 16 червня, на Глобальному саміті миру країни-учасниці розділяться на робочі групи. Вони намагатимуться реалізувати три пріоритети на швейцарському Саміті миру. 

Таку заяву зробив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

"Завтра відбудуться три спеціальні панелі, по тих питаннях, які були винесені на саміт. На кожній з цих панелей буде по понад 30 держав, які будуть з них виступати", — наголосив Жовква.

Як відомо, в Саміті беруть участь 92 держави світу та вісім організацій, з яких 57 представлені на найвищому рівні — президентів або прем’єр-міністрів. Ще 29 країн представлятимуть на міністерському рівні — здебільшого міністри закордонних справ. Лише шість держав скерують до Швейцарії послів: Індонезія, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати, Південна Африка, Філіппіни, а також Бразилія. До речі, Бразилія та Святий Престол мають статус спостерігачів, а не офіційних учасників Саміту миру.

Китай дотримав слова та вирішив не брати участь у Саміті миру, тоді як несподіванкою стало підтвердження присутності від Саудівської Аравії. Крім того, прибули представники від Ради Європи, Єврокомісії, Євроради, Європарламенту, ОБСЄ, ООН, Організації американських держав. Приїхав і Вселенський патріарх Варфоломій.

Нагадаємо, 7 червня федеральний президент Швейцарії Віола Ахмерд заявила, що Саміт миру, організований її країною в середині червня, є лише початком подальших переговорів між Україною та Російською Федерацією. Зазначається, що у центрі уваги Саміту, має опинитися Формула миру, яку пропонує український президент Володимир Зеленський.

Своєю чергою канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Росію не запрошено на Саміт миру у Швейцарії, який відбудеться з 15 по 16 червня, адже російський диктатор Володимир Путін продовжує вести війну проти України. Коли настане час для запрошення Москви — вирішувати виключно Києву.

Раніше Володимир Зеленський заявив, що представники Російської Федерації не були запрошені на перший Саміт миру через те, що країна-агресор не зацікавлена покласти край війні в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.06.2024 22:12