Андрій Єрмак. Джерело: president.gov.ua

У Зеленського оприлюднили перші подробиці щодо спільного комюніке на Саміті миру

Очікується публікація підсумкової декларації після дводенного Саміту миру у Швейцарії. В учасників є "чітка позиція" щодо комюніке, до якого зможуть приєднатися усі охочі держави й організації.

Таку заяву під час спілкування із журналістами 15 червня зробив глава Офісу президента України Андрій Єрмак. Джерела Keystone-SDA, знайомі із ситуацією заявили, що переговори щодо підсумкової декларації учасників Глобального саміту миру станом на суботу тривали.

Також можливий варіант, що декларацію оприлюднять без консенсусу, де кожна держава/організація матимуть змогу вказати, чи ухвалюють вони документ, чи ні. Водночас Андрій Єрмак наголосив, що більшість представників країн-членів саміту приєднаються до комюніке.

"Чітка позиція щодо комюніке є, вона поширена серед учасників. Ми очікуємо, що більшість країн приєднається до нього. До нього зможуть приєднатися навіть ті країни, які не приїхали на цей саміт", — йдеться у заяві глави Офісу президента.

Єрмак запевнив, що конкретні списки "ми дуже скоро побачимо", хоча процес побудований так, що "до останньої хвилини йде погодження". "Але глобальних питань немає, тому що в нас чітка позиція", — підкреслив очільник ОП.

Єрмак додав, що для підтримки комюніке Глобального саміту миру достатньо зробити заяву про це, підписувати документ не обов'язково.

При цьому співрозмовники ЗМІ повідомляють, що в деяких випадках суперечки стосувалися окремих слів. Є розуміння того, що переговори завершаться лише в неділю, 16 червня.

Раніше очільник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна готова ознайомити Російську Федерацію з мирним планом. Це стане можливим за підсумками Глобального саміту миру, який проходить у Швейцарії.

Варто зазначити, що в листопаді 2023 року президент Володимир Зеленський запевняв, що Україна відкрита для мирних ініціатив будь-яких країн, якщо вони виходять з необхідності повного виведення російських військ з суверенної території України. Водночас будь-який територіальний компроміс неприпустимий для Української держави.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що Україна чітко усвідомлює, що війна з Російською Федерацією закінчиться переговорами. Саме тому Київ просуває Формулу миру глави держави Володимира Зеленського.

Нещодавно Володимир Зеленський заявив, що Україна не хоче запрошувати Російську Федерацію на Саміт миру у Швейцарії, щоби країна-агресор не могла зірвати процес. Її залучать вже на наступному етапі через посередників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.06.2024 17:23