Володимир Зеленський / скріншот з відео

Як Росію залучатимуть до переговорів: роз'яснення Зеленського

Україна не хоче запрошувати Російську Федерацію на Саміт миру у Швейцарії, щоби країна-агресор не могла зірвати процес. Її залучать вже на наступному етапі через посередників.

Таку заяву зробив лідер України Володимир Зеленський в інтерв'ю Reuters, яке опублікував у YouTube-каналі Офіс президента.

За словами глави держави, Україна виступила проти запрошення РФ на перший мирний саміт у Швейцарії, тому що "вони (російська сторона, — ред.) все блокують, все зірвуть, не заспокояться, поки не покажуть той чи інший план закінчення війни, який буде ультиматумом — як ми це багато разів бачили".

"Цю ініціативу їм не можна давати в руки… Порядок денний не може бути порядком денним Росії. Це війна проти нас, і тому у цьому є справедливість", — заявив Зеленський.

Президент наголосив, що участь багатьох країн світу у саміті свідчить про те, що вони визнають той "фундамент", який пропонує Київ, навіть якщо будуть мати власні уточнення чи пропозиції.

Зеленський також підкреслив, що задумом саміту є виробити спільну позицію держав щодо ключових трьох питань, які стоятимуть на обговоренні, а після того поінформувати про це Російську Федерацію. 

"Ці три пункти, якщо всі країни підтримають, як я і сказав далі – розроблять технічний покроковий план і потім вже презентують, передадуть це, на різних майданчиках різних країн будуть спілкуватися з представниками Росії… А тоді вже Росії доведеться відповідати більшості світу", — зазначив український президент. 

Зеленський під час розмови з журналістами також підтвердив, що Україна веде переговори з партнерами про можливість завдавати ударів їхньою зброєю по цілях на території РФ.

Раніше російський диктатор Володимир Путін перед своїм візитом до Китаю заявив про готовність до переговорів щодо війни з Україною, а також поскаржився на введені санкції.

Згодом російські пропагандисти вигадали ще один фейк про Україну, грубо зманіпулювавши ситуацією. Зокрема, вони заявили, що Київ готується розпочати переговори з Кремлем вже в червні.

Варто зазначити, що в листопаді 2023 року президент Володимир Зеленський запевняв, що Україна відкрита для мирних ініціатив будь-яких країн, якщо вони виходять з необхідності повного виведення російських військ з суверенної території України. Водночас будь-який територіальний компроміс неприпустимий для Української держави.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що Україна чітко усвідомлює, що війна з Російською Федерацією закінчиться переговорами. Саме тому Київ просуває Формулу миру глави держави Володимира Зеленського.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.05.2024 17:21