Фото: РНБО

Данілов прогнозує ще один заколот у Росії із "походом на Москву"

Російська влада у Кремлі повинна готуватися захищати Москву від ще одного ймовірного наступу. Він може відбутися найближчим часом.

Про це повідомив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов. 

"Поточна ситуація для Кремля складається таким чином, що нереалізоване бажання другого наступу на Київ буде затьмарене гострою потребою готуватися зустрічати другий похід на Москву", — написав він у Twitter.

Данілов наголосив, що ця подія не дуже відтермінована у часі.

"Видавлену з тюбика пасту — зростання протесту різного кольору незадоволених на Росії — назад не запхати", — зазначив секретар РНБО.

Що відомо про конфлікт Пригожина й Міноборони РФ

Ввечері 23 червня Євген Пригожин звинуватив російську армію в обстрілі по тилових таборах "вагнерівців". За його словами, нібито загинула "величезна кількість солдатів ПВК "Вагнера"".

Пригожин заявив, що зупинить "зло, яке несе військове керівництво країни", і пообіцяв покарати тих, хто причетний до атаки його найманців. Також він повідомив, що разом з 25 тисячами солдатів вирушає "розбиратися з беззаконням в країні". За даними ЗМІ, після цього підрозділи Росгвардії нібито підняли у бойову готовність.

У Кремлі повідомили, що Путін поінформований про ситуацію навколо Пригожина, вживаються всі необхідні заходи. ФСБ порушила кримінальну справу проти Пригожина за фактом заклику до збройного заколоту. Генпрокуратура РФ заявила про правомірність такого рішення.

Вранці 24 червня стало відомо, що у Москві та області проводяться "антитерористичні заходи", а найманці "Вагнера" взяли під контроль усі військові об'єкти у Воронежі. Невдовзі після бунту ПВК "Вагнера" Володимир Путін звернувся до громадян та усіх силових структур країни, зазначивши, що Росія веде важку війну за своє майбутнє, відбиваючи атаки "неонацистів та їх господарів". Пригожин у відповідь на це заявив, що військове керівництво Російської Федерації не забезпечувало зброю для "вагнерівців" під час боїв в Україні. 

За даними росЗМІ, Кремль планував оголосити у Росії воєнний стан. Тим часом російські військові почали покидати позиції на фронті в Україні та нібито направилися підтримувати найманців Пригожина. Відомо, що Путін підписав закон, який дозволяє затримувати на 30 діб за порушення режиму воєнного стану.

Ввечері 24 червня Лукашенко провів переговори з Пригожиним. У прес-службі російського диктатора заявили, що власник ПВК "Вагнера" прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі про зупинення руху найманців на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги. Сам Пригожин підтвердив цю заяву та повідомив, що "вагнерівці" повертаються у польові табори.

Нагадаємо, в українській розвідці вважають, що зараз найманці ПВК "Вагнера" у Білорусі не загрожують Україні. Речник ГУР МО України Андрій Юсов повідомляв, що частина терористів стануть інструкторами для білоруських та російських військових. Самі "вагнерівці" заходять до Білорусі роззброєними, але значна частина із них має бойовий досвід.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.08.2023 16:11