Фото: Freepik

День матері 2023 в Україні: історія свята й коли вітати найрідніших

Мама — найголовніша і найрідніша людина в житті кожного. Вона вчить нас першим крокам і словам, а згодом — і цінностям життя. Аби вшанувати мам, у світі започаткували відповідне свято — День матері. В Україні його щороку відзначають у другу неділю травня. У 2023 році воно припадає на 14 травня. 

Історія свята

Історія міжнародного Дня Матері розпочинається зі США. У 1908 з пропозицією затвердження цього свята виступила американка Ганна Джервіс. Дівчина рано втратила маму, і дуже переймалася, що не приділяла їй достатньої уваги. Тому вона вирішила виступити з пропозицією про створення такого свята. Дівчина писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

Її старання увінчалися успіхом — в 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері як офіційне свято. У 1912 році була створена Міжнародна Асоціація Дня матері з метою поширення свідомого святкування цього дня. З 1914 року це свято отримало офіційний статус у США.

В Україні День матері вперше відзначили у 1928 році з ініціативи Союзу українок Канади. Через рік його відзначали вже у Львові, однак у 1939 році радянська влада заборонила свято.

День матері повернувся в Україну вже у 1999 році — 10 травня другий президент Леонід Кучма підписав указ, яким було встановлено, що День матері щорічно відзначається у другу неділю травня.

Традиції святкування

У День матері діти вітають своїх мам, дякуючи їм за турботу, любов, терпіння і даруючи їм листівки, квіти й приємні подарунки. Мамам присвячують пісні та вірші, влаштовують на честь них святкові вечори та концерти, відвідують і збираються всією сім'єю за святковою вечерею.

Чоловіки вітають не тільки мам, а й дружин, які народили їм дітей. 

Нагадаємо, окрім Дня матері, у календарі свят є багато пам'ятних дат, присвячених нашим рідним. У такі дні важливо привітати одне одного, висловлюючи таким чином свою вдячність та повагу. TrueUA розповідало, коли відзначають різні сімейні свята у 2023 році.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.04.2023 05:24