Фото: zn.ua

День великомучениці Параскеви: що сьогодні не можна робити жінкам

Згідно з новим церковним календарем, 28 жовтня християни вшановують великомученицю Параскеву, ім'я якої пов'язують з богинею П'ятниці. Вона захищає жінок та допомагає їм знайти земне щастя.

TrueUA розповідає детальніше про це церковне свято.

Що відомо про великомученицю Параскеву

За давнім переказом, її батьки довго не могли мати дітей. Вони щоп'ятниці молилися, постили, і народилася в них донька. Назвали її Параскевою, що у перекладі з грецької означає "п'ятниця".

Сім'я Параскеви була досить заможною. Після смерті батьків вона роздала бідним своє майно і прийняла чернецтво. Християни звертаються до неї як до цілительки у важких душевних і тілесних хворобах, а також покровительки сімейного добробуту.

Фото: blagovist.church.ua

За народними оповідями, Параскева була повитухою. Одного разу вона прийняла пологи в проклятої жінки, за що місцевий правитель-язичник наказав скарати її на смерть. 

Що не можна робити жінкам 28 жовтня

Параскева вважається покровителькою жінок та матерів, тому у це свято дівчата прохали про швидке заміжжя. Цього дня жінкам не можна тяжко працювати, прясти, ткати, прати білизну та мити підлогу. У це свято нічого не віддавали та не позичали, щоб "не віддати щастя". Особливо не можна давати гроші в борг вагітним — вважалося, що так можна передати долю малюка. Окрім того, у цей день селяни нічого не робили на полі та городі, щоб не було граду.

Нагадаємо, Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 28.10.2023 05:41