Фото: Telegram Андрія Костіна

Депортація українських дітей: Офіс генпрокурора розпочав розслідування щодо білоруського Червоного Хреста

Офіс генпрокурора почав розслідування щодо участі білоруського Червоного Хреста у незаконній депортації українських дітей. Правоохоронці заявили, що організація грубо порушує норми Женевських конвенцій.

Про це написав генпрокурор Андрій Костін у Twitter. Він зазначив, що участь білоруського Червоного Хреста у примусовій депортації українських дітей з окупованих РФ територій до Білорусі є співучастю у скоєнні міжнародного злочину.

"Ця організація грубо порушує норми Женевських конвенцій, а також основоположні принципи Руху Червоного Хреста. Ми сподіваємося, що МКЧХ розгляне це порушення доброчесності та вживе відповідних заходів. Зі свого боку, ми розпочали розслідування, аби забезпечити відповідальність за кожен випадок насильницького переміщення та/або депортації українських дітей", — заявив Костін.

Зазначимо, у Міністерстві закордонних справ України відреагували на зізнання голови Червоного Хреста Білорусі Дмитра Шевцова про причетність до депортації українських дітей. Очільник відомства Дмитро Кулеба закликав Міжнародний кримінальний суд  видати ордер на арешт Шевцова.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 14 травня повідомляв, що Росія незаконно вивезла з тимчасово окупованих територій України понад 19 тисяч дітей. За його словами, у захоплених регіонах перебувало щонайменше 200 тисяч українських дітей.

Згодом, у Центрі протидії дезінформації до Міжнародного дня захисту дітей проаналізували примусову депортацію та викрадення українських дітей Російською Федерацією. За висновками Центру, після початку повномасштабного вторгнення Росії діти стали фактично військовим трофеєм окупаційних військ, а Кремль почав використовувати їх виключно в пропагандистських цілях. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.07.2023 17:59