Фото ілюстративне зі соцмереж

Десять збитих літаків за десять днів: Forbes назвав головний ризик, який може зупинити цю успішну серію України

Українські сили за 10 днів збили 10 російських військових літаків: дев’ять найкращих винищувачів-бомбардувальників Су-34 і Су-35, а також рідкісний радіолокаційний літак А-50. Таким чином росіяни втрачають літаки у 20 разів швидше, ніж можуть їх замінити.

Про це написало видання Forbes в аналітичні статті. Журналісти нагадали, що у вівторок в Україні оголосили про дев’яте та десяте збиття Су-34 за цей місяць.

"Ой, ми знову це зробили! А зараз це 10 знищених російських літаків за 10 днів!" — пожартували українські військові.

При цьому автори статті дивуються: як українці збивають стільки літаків — незрозуміло.

Фактор Patriot і NASAMS

"Цілком можливо, що українські військово-повітряні сили виділили деякі зі своїх американських ракетних установок Patriot мобільним групам протиповітряної оборони, які швидко пересуваються в безпосередній близькості від 600-мильної лінії фронту, влаштовуючи засідки російським літакам. Ракети PAC-2 радіусом дії 90 миль потім швидко передислокуються, щоб уникнути контратаки", — припустили медійники.

Вони додали, що відстань, на якій українці збили А-50 у п’ятницю — приблизно 120 миль — натякає на те, що використовувалася ракетна система більшої дальності. Можливо, старовинний С-200 часів холодної війни, який українська авіація витягла з довгострокового зберігання.

Також авторам статті очевидно, що українці перемістили декілька зі своїх двох десятків або близько того батарей наземних ракет NASAMS радіусом дії 25 миль ближче до лінії фронту. Фактичною відповіддю на гарячу смугу протиповітряної оборони України може стати те, що Росія розгортає всі свої системи агресивнішими способами.

Ракети закінчуються…

"Ризик є в тому, що батареї Patriot і NASAMS запускають ракети американського виробництва, а США не постачали жодних боєприпасів Україні з кінця грудня, невдовзі після того, як республіканці в Палаті представників США заблокували. голосування щодо подальшої допомоги", — наголосили в статті від Forbes.

Іншими словами, додали журналісти, Україна зрештою — можливо, незабаром — залишиться без своїх найкращих ракет ППО. При цьому російська авіація виконує більше вильотів ближче до лінії фронту, кидаючи керовані бомби, щоби придушити українські війська для просування вперед своїх сил.

"Противник подолав страх перед використанням авіації безпосередньо над полем бою. І хоча це призводить до втрат авіації, його наземні сили отримують значну вогневу перевагу", — пояснили в Українському центрі оборонних стратегій.

Цей сплеск російських ударних вильотів дає українським ППО більше цілей. Тому, звичайно, вони збивають більше російських літаків. Допомагає українським зусиллям те, що російські пілоти все більше не бачать запусків українських ракет. Колись російські військово-повітряні сили розраховували на свої дев’ять або близько того активних радіолокаційних літаків А-50, щоб розширити покриття сенсорів по всій Україні.

Пошкодивши один А-50 під час удару безпілотника минулого року та збивши ще два А-50 цього року, українці усунули третину цього сенсорного покриття та створили сліпі зони, де російським пілотам важко помітити ракети, що наближаються.

"Оскільки обидві сторони витрачають ресурси, які вони не можуть відновити — українці свої ракети американського виробництва; росіяни свої Су-34, Су-35 та А-50 — обидві сторони у російсько-українській війні ведуть короткострокові кампанії, які, як вони сподіваються, забезпечать їм довгострокову перевагу", — зробили висновок автори статті.

Багато залежить від Джонсона

Вони зауважили, що українські військово-повітряні сили, очевидно, мають на меті використати декілька своїх останніх ракет Patriot і NASAMS, щоби виснажити російську авіацію та запобігти майбутнім бомбардуванням. Тим часом російські військово-повітряні сили прагнуть розбомбити більше українських гарнізонів і допомогти російським сухопутним військам завоювати позиції, поки ескадрильї не виснажаться через брак літаків і досвідчених екіпажів.

"Одна людина має владу порушити цю загрозливу повітряну безвихідь: представник Республіканської партії Майк Джонсон, спікер Палати представників США, який єдиний виносить законопроекти на голосування", — вважають журналісти.

Вони акцентували, що Сенат США вже схвалив 60 мільярдів доларів нової допомоги Україні, допомога, яка, безумовно, включатиме величезні партії ракет ППО. Джонсон може поставити цю допомогу на голосування. Усі погоджуються, що її ухвалить двопартійна більшість.

Нагадаємо, що оприлюднено супутникові знімки хутора Трудова Вірменія в Краснодарському краї, де 24 лютого впав російський літак дальньої радіолокаційної розвідки А-50. На фото видно наслідки пожежі, що охопила площу приблизно 4500 квадратних метрів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.02.2024 12:02