Фото: Нацбанк

Деякі українці зможуть отримати субсидію на оренду житла: для кого передбачені виплати

В Україні запроваджується новий інструмент для підтримки внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, ті переселенці, які не мають достатньо коштів, аби самостійно винаймати індивідуальне житло, отримають спеціальну субсидію.

Про це повідомило Міністерство соціальної політики.

За даними відомства, право на субсидію матимуть родини ВПО, які витрачають на оренду житла понад 30% своїх сукупних доходів. Зокрема, якщо родина має доходи менші, ніж два прожиткових мінімуми на одну особу (5840 гривень), то субсидія покриватиме вищий відсоток вартості оренди. 

"Як і житлово-комунальні субсидії, субсидія на оренду житла призначатиметься Пенсійним фондом України. Отримувати субсидію на оренду житла можна буде одночасно із субсидією на житлово-комунальні послуги", — йдеться у повідомленні.

Коли можна отримати субсидію

Призначення субсидії на оренду житла для ВПО розпочнеться з середини січня 2025 року. Відтак, родини ВПО, які потребують підтримки в оренді житла, зможуть звертатися по призначення субсидії на оренду, починаючи з середини січня 2025 року.

"Мінсоцполітики додатково повідомить громадян про початок прийому заяв на призначення цього виду підтримки", — йдеться у повідомленні.

Яким буде розмір субсидії

Розмір субсидії на оренду розраховуватиметься індивідуально для кожної родини. На розмір субсидії впливатимуть рівень доходи родини, кількість членів сімʼї, та вартість оренди житла. 

"Оскільки вартість оренди суттєво відрізняється у різних регіонах, а також у великих містах і невеликих населених пунктах, це враховуватиметься при визначенні розміру субсидії на оренду житла (через коефіцієнти вартості житла у різних регіонах, які затверджено постановою). Аби ВПО, які орендують житло, мали передбачуваність і захист від різких змін умов у наданні оренди, субсидія на оренду призначатиметься за умови наявності орендного договору. Типовий договір на оренду можна буде отримати і підписати (заповнивши відповідні поля) у відділеннях Пенсійного фонду або онлайн, на сайті ПФУ", — зауважили у Міністерстві.

Водночас аби стимулювати орендодавців укладати офіційні договори про винаймання житла з родинами ВПО, держава буде компенсувати для орендодавця вартість податків, що мають бути сплачені з доходу, отриманого з оренди. Таким чином, держава бере на себе більше зобовʼязань, аби підвищити захист ВПО, і убезпечити їх від неочікуваних змін умов орендного договору. 

"Для нас дуже важливо підтримати українців, які не виїхали за кордон, прагнуть жити і працювати в Україні, але через війну, втратили житло і змушені витрачати значну частину своїх доходів на його оренду. На жаль, неможливо швидко відбудувати, тим більше в умовах війни, таку кількість житла, яку наразі потребують наші ВПО. Проте можливо допомогти ВПО оплачувати частину орендної вартості житла, допоки родини ВПО знову не стануть на ноги, не відновлять власні джерела доходів, і не матимуть змоги отримати власне житло", — наголосила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики України Оксана Жолнович заявила, що Україна продовжуватиме підтримувати громадян, які цього потребують, шляхом нарахування субсидій. Споживачам, які вже отримували виплати минулого року, буде автоматично розраховано новий розмір допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.10.2024 18:40