Фото: ua.depositphotos.com

Для абонентів "Київстар" тимчасово заблокували послуги нацроумінгу, — Держспецзвʼязку

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій розпорядився тимчасово заблокувати послуги національного роумінгу для абонентів "Київстар". 

Про це повідомляє Держспецзв’язку у Telegram-каналі.

Через кіберінцидент на "Київстар" Держспецзвʼязку прийняла рішення на деякий час закрити для користувачів доступ до нацроумінгу для уникнення перевантаження мереж інших операторів телекомунікаційних послуг.

"Для уникнення перевантаження мереж інших операторів, за запитом СБУ, Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій видав розпорядження про тимчасове блокування послуги національного роумінгу для абонентів Київстар", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідальність за здійснення кібератаки на "Київстар" взяло одне з російських угрупувань, діяльність якого пов’язують з головним управлінням генштабу збройних сил РФ (колишнє ГРУ). 

"Це вкотре підтверджує використання Росією кіберпростору як одного з доменів війни проти України", — наголошують у Держспецзв’язку.

Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО закликав громадян зберігати спокій та максимально користуватися Wi-Fi мережами, а громадські заклади — зробити власні мережі Wi-Fi доступними для всіх користувачів.

Зазначимо, що після хакерської атаки у компанії "Київстар" обіцяють повернути "деякі сервіси" у другій половині дня, але зауважують, що є "дуже багато невизначеності".

"У нас є план — поки що нам вдається його реалізовувати, але не зовсім вчасно. Ми розраховували, що ми зможемо повертати деякі сервіси в першій половині дня сьогодні. Бачимо, що цього не станеться, але рухаємося до того, що повернути їх в другій половині дня. Складно казати наперед, бо дуже багато невизначеності й багато факторів, які ми знаходимо і які є перепонами, для того, що рухатися швидше", — сказав президент компанії Олександр Комаров в ефір національного телемарафону.

Нагадаємо, 12 грудня у роботі одного з найбільших українських операторів мобільного зв'язку "Київстар" стався масштабний збій через частково зруйновану ІТ-інфраструктуру. Для з'ясування обставин та наслідків протиправних дій втручання у діяльність мережі "Київстар" залучили представників правоохоронних органів та спеціальних державних служб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 13.12.2023 16:12